Zrenjanin u programu IPA 2007 za opštinsku podršku

Što se tiče podrške programu pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta usluga opštinskih i gradskih uprava“ juče (25. aprila 2012.) u Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između „IPA 2007 programa podrške opštinama - dobra administracija, planiranje i pružanje usluga“ i Grada Zrenjanina.

 

U ime grada Zrenjanina Memorandum o razumevanju potpisala je Zorica Denda, zamenik gradonačelnika. Memorandum je potpisalo 15 opština, gradova i gradskih opština u Srbiji, koje su izabrane u komponenti „Administrativna efikasnost“, kao i 14 opština i gradova koji će dobiti podršku u okviru komponente „Opštinske finansije“.

 

 

Cilj ovog Memoranduma o razumevanju je pružanje tehničke podrške Gradu Zrenjninu u okviru komponente „Administrativna efikasnost - Poboljšanje kvaliteta usluga“ kroz projekat MSP IPA 2007, finansiran od strane Evropske unije.

 

Program podrške opštinama IPA 2007 vodi GIZ - Međunarodne službe u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Državnom upravom i lokalnom samoupravom, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Grad Zrenjanin je dobio tehničku podršku nakon otvorenog poziva 24. januara 2012. i zatvoren. 24. februar 2012.

 

 

U skladu sa definisanim planom Memorandumskog aneksa, implementacija odobrenog paketa uključuje imenovanje koordinatora rada u oblasti kvaliteta usluge, unapređenje radnog procesa i konsultantske akte, umrežavanje i informisanje o komunikaciji i treninzima.

 

Planirani vremenski okvir je 7 meseci.

 

Imajući u vidu činjenicu da, uz podršku savremenih informacionih tehnologija uspostavljenog GIS centra i VebGIS portala, Gradska uprava Zrenjanin u budućnosti namerava da poveća svoje kapacitete, kao i da proširi i poboljša usluge građanima i za te ciljeve je potrebna odgovarajuća stručna podrška. Grad Zrenjanin pokazao je funkcionisanje GIS-a primenom pilot aplikacije za podršku zrenjaninskim industrijskim zonama za domaće i strane investitore. U cilju jačanja kapaciteta i održivosti GIS centra, sledeća faza bi bilo unapređenje sadašnjih i uvođenje novih servisa na VebGIS portalu za građane, što će pružiti mogućnost internet registracije, prijave i podnošenja žalbi u vezi sa komunalnom infrastrukturom i druga pitanja Odeljenja za komunalnu policiju i inspekciju.