Dan pobede - u znak sećanja na žrtve fašizma

Danas je širom Evrope 67. godišnjica završetka najtragičnijeg rata u ljudskoj istoriji, Drugog svetskog rata. Kada je 9. maja 1945. Nemačka kapitulirala, stvaranjem nove Evrope počelo je otvaranje nove ere razvoja novih političkih odnosa.

 

Dan pobede obeležava se u Zrenjaninu, polaganjem venaca na spomen-obeležja i evociranjem sećanja na događaje iz Drugog svetskog rata. Tradicionalno obeležavanju ovog datuma, prisustvovali su predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, koji su odali počast vojnicima Crvene armije, ubijenim u borbama za oslobođenje grada, oktobra 1944. godine. 220 njih je život dali za slobodu Zrenjanina, i drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Konstantin Borisovič Nakicenović posetio je spomenik na Bagljašu posvećenom njima. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i predstavnici Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanina.

 

      

 

       

 

Predsednik Skupštine grada zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Kaurićem i predstavnikom ruske Ambasade položio je venac na spomenik Žarku Zrenjaninu. Takođe su venac položili Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i Udruženja boraca učesnika ratova na prostoru bivše Jugoslavije i druge relevantne asocijacije.

 

 

Govoreći o značaju ove godišnjice zamenika gradonačelnika, Goran Kaurić ističe da je naša obaveza da se tog dana sećamo, posebno zbog mladih generacija koje su često zavedene u ideologiju fašizma.

 

 

Prema rečima predsednika Gradske skupštine Aleksandra Martona, važno je stalno podsećati na važnost antifašističke politike i uzroke Drugog svetskog rata. Takođe kaže da će lokalna samouprava nastaviti da obeležava važne datume Drugog svetskog rata, a Zrenjanin kao grad pohvaljen je zbog obeležavanja svih datuma holokausta i stradanja Jevreja u drugom svetskom ratu.