Industrijsko i tehničko nasleđe Srbije

Godišnja konferencija Društva konzervatora Srbije, koju organizuje Zavod za zaštitu kulturne baštine Zređanin, održava se u hotelu „Vojvodina“, a tema ove dvodnevne konferencije je industrijsko i tehničko nasleđe Srbije.

 

Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, pozdravio je goste ističući da naš grad ima dugo i bogato kulturno, istorijsko i industrijsko nasleđe.

 

 

Konferenciju je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković koji je istakao da je to jedan od prioriteta Ministarstva.
- Tokom poslednjih nekoliko godina naš prioritet bio je princip koji se odnosi na sve, ne samo na kulturu, a to je da ako niste sposobni da očuvate svoje nasleđe nema smisla ulagati novac u novo, a zatim ga trošiti. Konzervatori su veoma važni jer je Srbija postala stvarni i apsolutni lider u pogledu regionalne saradnje, razmene iskustava i obuke profesionalaca iz svih zemalja iz regiona - rekao je ministar Marković.

 

Tema ovogodišnje konferencije je industrijsko i tehničko nasleđe Srbije uz predstavljanje slovenačkog iskustva, a u ime zrenjaninskog Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa Vesna Karavida, istoričarka umetnosti, predstavila je industrijsko i tehničko nasleđe Zrenjanina.