Pomen Čenćanima stradalim tokom Drugog svetskog rata

Polaganjem venaca na spomenike u centru i na severnom obodu Čente i služenjem parastosa, juče je obeležen dan stradanja petoro meštana ovog sela i sećanja na sve Čenćane stradale tokom Drugom svetskog rata. 
 
      
 
Na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta 1943. godine, nemački okupator streljao je na izlazu iz sela, kraj puta za Zrenjanin, pet rodoljuba, dok je tokom ratnog perioda, od 1941-45. godine, 51 meštanin Čente položio život u borbi protiv fašizma. Njima su posvećena dva spomen-obeležja, na koja su juče vence položili članovi delegacija Grada Zrenjanina, gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanin, poslanika u Skupštini AP Vojvodine, gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin i mesnog odbora SNS iz Čente. Inicijator obeležavanja ovog datuma, predsednik mesnog odbora SNS iz Čente i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, Milan Mrkobrad, istakao je da se ne sme događati, kao što je to bio slučaj u godinama za nama, da spomenici iz ovog perioda istorije zarastaju u korov i propadaju, čak se zahteva i njihovo uklanjanje i da okupljanje oko spomenika mora biti konstantno, svake godine. On je izrazio očekivanja da će već naredne godine obeležavanje ovog datuma biti još masovnije i da se stradali meštani Čente ne smeju zaboraviti.
 
 
      
 
Ispred Grada Zrenjanina, vence na spomen-obeležja položili su zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada, Milan Mrkšić i v.d. direktora Turističke organizacije Grada Zrenjanina, Marica Kosanović. Milan Mrkšić je rekao da je ovaj dan istovremeno i tužan i radostan - tužan zbog neposrednog povoda zbog kog su se juče okupili oko spomenika, a radostan, jer predstavlja početak nečega što bi ubuduće trebalo da bude tradicionalno i da se obeležava u Čenti svake godine.
- Odavanjem pošte onima koji su dali svoje živote u neprirodnim okolnostima podsećamo se prošlosti, ali i mislimo na sadašnjost i učimo za budućnost. Mladi naraštaji moraju da uče da treba poštovati svoju istoriju, kako bi poštovali svoju sadašnjost i kreirali svoju budućnost – istakao je Mrkšić i dodao da će lokalna samouprava posvetiti pažnju svim spomenicima koji se nalaze na teritoriji Grada Zrenjanina i tamo gde je neophodno obaviti njihovu restauraciju.
 
            
 
Delegaciju poslanika u Skupštini AP Vojvodine činil su dr Predrag Matejin, mr Ivan Bošnjak i Stojanka Lekić, delegaciju GO SUBNOR-a predvodio je predsednik odbora Nedeljko Papić, u delegaciji GO SNS Zrenjanin bili su potpredsednik GO Mirko Krlić i odbornici u Skupštini grada Milena Prstojević, Gordana Adamov i Dušan Šijan, dok su delegaciju MO SNS Čenta činili Milan Mrkobrad, Ljiljana Mihajlović i Žika Grubić. Jučerašnjem skupu u Čenti prisustvovali su i narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije, prof. Mirko Atlagić i Miodrag Linta, koji je i predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji.