Ambasador Ruske Federacije posetio Zrenjanin

Grad Zrenjanin je danas posetio njegova ekselencija Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji. Otvaranje izložbe u sali Istorijskog arhiva Zrenjanin pod nazivom „Prvi svetski rat kroz dokumente i fotografije“ organizovano je u znak sećanja na 1. avgust 1914. kada je Rusko carstvo ušlo u alijansu saveznika u prvom svetskom ratu, da zaštiti Srbiju protiv Austro-Ugarske Monarhije. Izložba uključuje zbirku dokumenata iz Centralnog muzeja, Vojske Ruske Federacije i arhiva Bugarske, Belorusije i Srbije. Poseta Njegove ekscelencije, ambasadora Aleksandra Konuzina započela je prijemom kod zamenika gradonačelnika, Čedomira Janjića i drugih visokih lokalnih zvaničnika. Ambasador je podsetio da su se Rusi i Srbi borili zajedno u oba svetskog rata kao i u drugim ratovima i da je postala tradicija sećnje na naše junake, kao i u Zrenjaninu ovom prilikom.

 

     

 

      

 

Ali, tokom razgovora nije bila razmatrana samo istorija, već i aktuelna pitanja, uključujući mogućnosti za ekonomsku saradnju u budućnosti.

 

Prema ambasadoru Konuzionu, važno je definisati prioritete, posebno u poljoprivredi, jer su poljoprivredni proizvodi veoma traženi na ruskom tržištu, a budući razvoj zavisi od nas. Takođe je pomenuo i bratimljenje Zrenjanina i Noginska, koje podržava ruska ambasada.

 

     

 

      

 

Takođe, problemom učenja ruskog jezika u školama bavio se ambasador koji je naglasio važnost ruskog jezika za buduću profesionalnu aktivnost ..

 

Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić pozdravio je visokog predstavnika Ruske Federacije izrazivši zadovoljstvo što je baš Zrenjanin izabran za obeležavanje ove godišnjice.

 

Nakon prijema, zvaničnici su položili venac na Gradnuličkom groblju, gde je sahranjeno 69 srpskih i 85 ruskih vojnika. U ime Gradske kuće Zrenjanin prisustvovali su: zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada i član Gradskog veća Zlatana Ankić. Posle toga ambasador je posetio Narodni muzej i razgovarao sa članovima Rusko-srpskog društva.

 

          

 

Otvarajući izložbu, ambasador Konuzin zaključio je da su dve nacije naučile mnoge lekcije koje treba pamtiti u vezi sa savremenim sukobima, čak i sada, na početku XXI veka. Ove lekcije dokazuju da velike svetske probleme ne treba rešavati sa stanovišta egoističnih interesa nekih zemalja, silom i kršenjem međunarodnih zakona i propisa. Nažalost, u Srbiji je suverenitet srpskog naroda i dalje narušen i ruski narod podržava Srbiju u odbrani njenih interesa, kao što je to nekada činilo kroz istoriju i ratove, rekao je ambasador Konuzin.