''Povratak u budućnost'' jedan od najuspešnijih projekata prekogranične saradnje

Treća nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija i privrede održana je juče u Domu omladine u Beogradu. Tom prilikom predstavljeni su i nagrađeni najuspešniji projekti finansirani u okviru Programa prekogranične i transnacionalne saradnje 2007 – 2012. godine , među kojima i projekat "Back to the future" ("Povratak u budućnost") čiji je nosilac Grad Zrenjanin, partner Privredna komora okruga Timiš.

 
Priznanje je Zlatani Ankić, članu Gradskog veća Grada Zrenjanina, uručila Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije koja je istakla da prekograničnu saradnju vidi najpre kao temu od izuzetnog značaja za građane, za sredine u kojima oni žive, za organizacije civilnog društva koje usmeravaju njihovu akciju, ali i za institucije lokalne i regionalne uprave.
 

 
Prisutnima su se pored Suzane Grubješić i Milana Pajevića, direktora Kancelarije za evropske integracije, obratili i Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sanda Šimić, pomoćnica direktora u Kancelariji za evropske integracije, Mark Baret, koordinator projekta Tehnička podrška uspostavljanju prvostepene kontrole i podrška sprovođenju programa prekogranične saradnje i Ognjen Mirić, zamenik direktora i, koordinator za EU fondove u  Kancelariji za evropske integracije.
Projekat "Povratak u budućnost" posvećen je novom pristupu u razvoju obnovljivih izvora energije koji su veoam bitni u smislu poboljšanja kvaliteta života ljudi u pograničnoj oblasti Srbije i Rumunije, a jedna faza realizuje se u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić". 
Predrag Stankov,  zamenik menadžera na projektu i šef Odseka za projekte u Gradskoj upravi Zrenjanin kaže da je najbitnije da je ono što je kroz projekat planirano, praktično i ostvareno. 
- Održane su edukacije o obnovljivim izvorima energije deci u osnovnim školama i zaposlenim u zrenjaninskim javnim ustanovama i preduzećima. Drugi deo projekta tiče se zamene stolarije u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić", zamenjeno je negde oko osamdeset polja kako bi u školi što bolje bila iskorištena toplota, odnosno leti hladnoća, i što je najbitnije, toplotne pumpe su postavljene i urađena je poptuno nova kotlarnica, sistem grejanja u školi je sproveden i mi očekujemo da će u naredne dve nedelje Elektrodistribucija dovući kabal potreban kako bi se pokrenule pumpe – rekao je Stankov napominjući da će misija CO2 biti svedena na nulu, što je jedan od benefita ovog projekta, a drugi je, navodi on, velika ušteda energije.
Zlatana Ankić je, istakavši na značaj ovog projekta i priznanja, podsetila da je Grad Zrenjanin za projekte prekogranične saradnje nagrađen po drugi put.       
Inače, programi prekogranične i transnacionalne saradnje su instrument Evropske unije za pružanje podrške saradnji institucija u pograničnim oblastima susednih država. Trenutno se u Srbiji sprovodi osam programa - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Jadranski program i program “Jugoistočna Evropa”. Sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) EU namenjena našoj zemlji za programe prekogranične i transnacionalne saradnje za period od 2007. do 2013. iznose više od  81 milion evra. Do sada je u programskom periodu u osam programa podneto više od 2500 predloga projekata u kojima je učestvovalo oko 1000 institucija širom Srbije. Do kraja 2012. godine biće ugovoreno i finansirano više od 500 projekata u Republici Srbiji.