Klečanske svečanosti: Otkrivena bista Nikole Tesle

Otkrivanje biste Nikole Tesle u Parku velikana kod Osnovne škole „Jovan Dučić” bilo je središnji događaj Klečanskih svečanosti, održanih u nedelju, 21. oktobra, na Dan svetih otaca, koji je krsna slava ovog mesta. Bista je dar poznatog skulptora i književnika Radovana Ždrala.
- Čast je i zadovoljstvo biti danas ovde, upravo na Dan mesta, kada otkrivamo skulpturu velikana koji je zadužio čovečanstvo, znamenitog Srbina i građanina sveta, čija bista od sada krasi i srce Banata. To je najbolje zaveštanje i podsticaj da se i ubuduće na našim prostorima rađaju neke nove Tesle, Pupini, Crnjanski i Dučići  – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima manifestacije, žiteljima Kleka i njihovim gostima iz Trebinja i svih drugih mesta.
 
 
Svečanost je počela u jutarnjim časovima u hramu Svetih otaca, gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio klečanski paroh otac Momčilo uz sasluženje oca Dimitrija iz Zrenjanina i četiri sveštenika iz banatskih parohija, te crkvenog hora kojim je dirigovao Gabrijel Vujadinov. 
Prema rečima zamenika gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, bista Nikole Tesle samo je prva u planiranom nizu skulptura znamenitih ljudi koje će narednih godina biti postavljene u parku ispred Osnovne škole.
U Kulturno-duhovnom centru u Kleku izložbu o velikanu nauke iz ličkog Smiljana otvorio je Vladimir Jelenković, direktor beogradskog Muzeja Nikole Tesle, osnovanog 1952. godine, a u istom prostoru otvorena je i izložba o Teslinim dostignućima za čiju su se postavku pobrinuli profesori Jelena i Miša Bracić.