Logistički centar za voće i povrće u Mužlji

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor otvorio je juče Logistički centar za voće i povrće u Mužlji koji za cilj ima unapređenje uslova rada udruženih povrtara na području Zrenjanina, kao i podsticanje ekonomskog razvoja na lokalnom nivou sa posebnim akcentom na jačanju tradicionalne povrtarske proizvodnje u ovoj regiji.
 
 
U ovaj centar uloženo je 4,7 miliona dinara, pokrajinski Sekretarijat za privredu sufinansirao je milion dinara za izvođenje radova, a taj objekat predstavlja prvu etapu regionalnog centra za podršku razvoju proizvodnje voća i povrća u Srednjem Banatu.
Obračajući se prisutnima, Pastor je rekao da ovu investiciju vidi kao izuzetno značajnu jer čini prepoznatljivu ambiciju i nameru da se proizvodnja razdvoji od pakovanja, istraživanja tržišta, pripremanja za tržište i naplate za tu robu.
Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, sa svojim saradnicima, koji je istakao da je ovo najbolji primer saradnje privartnog sektora i podrške države.
- Dobar primer u Mužlji gde su se privatna inicijativa uz predan i tradicionalan i ozbiljan rad omogućiće građanima da bolje žive, proizvode u svom gazdinstvu i na taj način sami sebi daju šansu za opstanak i učešće na evropskom tržištu – rekao je gradonačelnik.
 
 
Inače, u ovom centru omogućeni su prijem i čuvanje svežeg voća i povrća do isporuke na tržište u skladu sa zakonom i neophodnim standardima. Nosilac aktivnosti ovog projekta je Centar građana za razvoj i informisanje Fokus-m Zrenjanin, a investitor i korisnik je DOO Carska Bašta, osnovana pre četri godine i koja okuplja proizvođače voća i povrća iz ovog dela Banata, a koja danas zapošljava 19 radnika i ostvaruje godišnji promet oko 3 miliona evra, što čini oko 400 tona robe mesečno.
- Povrtari moraju zajedno da planiraju i organizuju svoju proizvodnju. Ovo je lep primer da različite familije mogu zajedno da sarađuju i da unapređuju poslovanje, što je rezultiralo i izgradnjom ovog logističkog centra - naveo je Madaras, uz napomenu da je najznačajnija karika u poslovanju “Carske bašte” zrenjaninska trgovinska kompanija “Gomeks” koja od početka sarađuje sa mužljanskim proizvođačima.
 
 
Vlasnik “Gomeksa” Goran Kovačević je istakao da “Carska bašta” trgovine snabdeva svežom robom tokom cele godine.
- Smelo sam ranije tvrdio da se proizvodnja, uz malu pomoć zajednice, ovde može povećati za pet do deset puta. Čvrsto i danas stojim iza toga. Zahvaljujući našoj saradnji stvaramo brendirani proizvod i doprinosimo tome da kupci, kada dođu u trgovinu “Gomeks”, traže paradajz iz “Carske bašte”, zato što je kvalitetan, a ne uvozni iz Španije – napomenuo je Kovačević.