Obeležen 2. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-obeležja danas je obeležena šezdeset osma godišnjica od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima.
 
 
 
Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bilo je upravo Zrenjanin. 
 
 
   
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina - zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, kao i predstavnici GO SUBNOR-a Zrenjanin, porodica poginulih, Ratnih vojnih invalida Zrenjanin Socijalističke partije Srbije, Komunističke partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Prisutne je pozdravio i prigodnim rečima im se obratio Nedeljko Papić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu koji je rekao da današnji dan ima posebno mesto i da „ne postoji veći praznik od 2. oktobra, dana kada je fašistička čizma prestala da gazi ovaj pitomi, mirni, radni i pošteni narod Banata“.