Održana 3. sednica Skupštine grada Zrenjanina

Skupština
Zakazana prethodno za 28. septembar, treća sednica Skupštine grada Zrenjanina održana je danas, sa najavljenim dnevnim redom u kom ključno mesto zauzima Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2012. godinu (drugi ovogodišnji rebalans), a u skladu s tim i predlozi zaključaka o izmenama i dopunama programa poslovanja i rada gradskih javnih preduzeća i budžetskih ustanova. Pred odbornicima su se danas našli i izveštaji o radu Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova za 2011. godinu.
 
Početku sednice prisustvovalo je 53 odbornika, a u sali nisu bili odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su, kao i uoči prethodne sednice, saopštili da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta, dva odbornika DS i predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Saša Santovac, koji je nešto kasnije stigao na sednicu.
 
 
Nakon što je puna tri časa trajala rasprava o dnevnom redu, od kojih je samo predsednik odborničke grupe SRS Santovac 45 minuta obrazlagao predloge za dopunu dnevnog reda, dnevni red je usvojen glasovima 35 odbornika vladajuće koalicije. Predstavnici opozicije, Demokratske stranke i SRS, predložili su 28 dopuna dnevnog reda, koje su sve odbijene, uz opasku predsednika Skupštine grada, Radovana Bulajića, da će neki od predloga, koji su kvalitetni, u drugačijoj formi biti razmatrani na nekoj od narednih sednica. Između ostalog, odbornici opozicije predlagali su da se pokrene inicijativa za izradu Strategije razvoja grada Zrenjanina za period 2013-2021. godine, da amatersko pozorište "Madač" na mađarskom jeziku dobije drugačiji status i izvore prihoda, da se utvrdi kvalitet vode za piće na javnim česmama, itd... 
 
Diskusiju je izazvala i informacija koju je saopštio predsednik Skupštine grada, a koja se tiče žalbe opozicije upućene Upravnom sudu na regularnost toka konstitutivne sednice Skupštine grada. Na osnovu te informacije, odlukom suda sednica je bila regularna i sve donete odluke su validne, dok je odbornik Demokratske stranke Goran Kaurić izneo podatak da Upravni sud nije ni razmatrao žalbu, već je odbio iz proceduralnih razloga, odnosno neblagovremenog podnošenja. 
 
     
 
Zbog izbora na mesto pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, odborniku Darku Karanu Skupština je konstatovala prestanak mandata i na njegovo mesto izabrala Darka Grujića, člana "Nove Srbije", kandidata sa izborne liste "Pokrenimo Zrenjanin – Tomislav Nikolić".
 
Skupština je usvojila i predloge Odluke o izmenama odluke o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete, Odluke o izmenama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, Odluke o izmenama Odluke o osnivanju Predškolske ustanove Zrenjanin i Odluke o završnom računu budžeta Grada Zrenjanina za 2011. godinu, nakon čega se pristupilo razmatranju predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2012. godinu. 
 
Ovu odluku obrazložila je načelnica odeljenja Gradske uprave za poslove finansija i računovodstva Euđenija Besu, koja je naglasila da je novim rebalansom budžet usaglašen s aktuelnim makroekonomskim pokazateljima i privrednom aktivnošću u zemlji, a da je osnovni razlog njegovog usvajanja potreba usklađivanja ekonomskih klasifikacija pojedinih vrsta prihoda i primanja, rashoda i izdataka, kao i planiranja pojedinih rashoda finansiranja. Predlog Odluke usvojen je većinom glasova odbornika.
 
Odbornici Skupštine grada u popodnevnom delu sednice razmatrali su izveštaje o poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova u 2011. godini, a nakon toga na dnevnom redu našli su se predlozi zaključaka o usvajanju izmena i dopuna programa javnih preduzeća i ustanova za 2012. godinu, u skladu s usvojenim rebalansom budžeta. Nije prihvaćen izveštaj o radu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da bi potom usledila i smena direktora ove javne ustanove - umesto Igora Kovača, vd direktora zavoda je Milan Kovačević, dipl. ing organizacije rada. Izveštaji o radu ostalih javnih preduzeća i ustanova usvojeni su većinom glasova odbornika. Nije prihvaćen ni Izveštaj o radu Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave za 2011. godinu, zbog, kako su ocenili pojedini odbornici vladajuće koalicije, "selektivnih kriterijuma" pri donošenju određenih odluka, dok pojedini slučajevi kršenja Etičkog kodeksa, po njima, nisu, a trebalo je da budu predmet rada ovog Saveta.
 
Odbornici su završili s radom oko 18.30 časova.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1685/grb_zrenjanin_150px.jpg