Otvorena renovirana zgrada Prekršajnog suda u Zrenjaninu

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, zajedno sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem i predsednicom Kasacionog suda Natom Mesarović, otvorio je danas renoviranu zgradu  Prekršajnog suda u našem gradu koji će, kako je naveo, biti primer drugim sudovima u Srbiji.
Zahvaljujući ambasadoru i organizaciji USAID na sprovođenju ovog projekta reforme pravosuđa i odgovorne vlasti, Selaković je istakao da će Ministarstvo pravde i državne uprave može istaći da je prekršajno sudstvo jedno od delova srpskog pravosuđa koje svojim delovanjem doprinosi efikasnosti i pravednosti funkcionisanja pravne države u Srbiji.
 
 
- Nažalost, od osnivanja prekršajnog sudstva do danas nije dovoljno i nije mnogo rađeno na položaju i na značajnu prekršajnih sudova, i na tome je potrebno raditi još više - rekao je on najavljujući skoro rešavanje pitanja prekršajnih sudova, na prom mestu njihovih infrastruktura i njihovog smeštaja u drugim mestima, na prvom mestu u Beogradu gde su uslovi rada među najtežim.
Ambasador Majkl Kirbi je rekao da je renoviranjem zrenjaninskog Prekršajnog suda građanima omogućeno da dođu do pravde na brz i efikasan način i dodao da su zgrade samo deo projekta, a da je mnogo važnija činjenica da pred sudijom stoji građanin koji treba da ostvari svoja prava. 
- Kada imate sudnice u kojima sudije mogu da obavljaju svoje funkcije onda je i samo suđenje mnogo transparentnije i otvorenije. Naravno, građani treba da povrate poverenje i znaju da će kada dođu pred sudije njihov slučaj biti rešen brzo - rekao je Kirbi.
Prema njegovim rečima, novootvoreni servis će pružiti građanima da na jednom mestu završe sve svoje poslove i da će im to istovremeno dati poverenje da mogu brzo obaviti posao zbog kog su u sud i došli.  
Predsednica Kasacionog suda Nata Mesarović kaže da Prekršajni sud u Zrenjaninu predstavlja model po kome treba organizovati i ostale Prekršajne sudove u Srbiji i, kako je navela, primer na koji način se ostavruju uslovi za efikasniji rad sudova i transparentnosti kao i jačanje pravosudnih institucija u Srbiji.
Svečanom otvaranju prisustvovali su i Zoran Pašalić, vršilac dužnosti predsednika Višeg prekršajnog suda, Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina, a goste je pozdravila Jelena Gatarić predsednica Prekršajnog suda.
Ona je kazala da su zaposleni u tom sudu dobili konforan radni prostor, svaki sudija svoju sudnicu sa odgovarajućom opremo, a što će, veruje, doprineti efikasnijem i kvalitetnijem radu  suda.
- Uspostavljanjem info pulta stvoreni su uslovi da građani-korisnici usluga suda na jednom mestu dobiju sve neophodne informacije – ukazala je Gatarić. 
 
 
Gradonačelnik Bošnjak je istakao da je dobro biti na čelu grada koji služi kao primer drugim gradovima u Srbiji  i zahvalio USAID-u za svu dosadašnju pomoć. 
Prema njegovim rečima, u skorijoj budućnosti u planu je da se Sud opremi i adekvatnom tehničkom opremom, da se poboljša IT infrastuktura kompjuterima i diktafonima koji su od presudnog značaja za funkcionisanje ovog Suda. 
Nakon zvaničnog otvaranja, organizovan je obilazak kroz zgradu suda kako bi se prisutni upoznali sa rezultatima projekta koji su zajedno sprovodili Ministarstvo pravde i državne uprave i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).