Ruski biznismeni zainteresovani za ulaganja u Srbiji

Gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak primio je danas sa svojim saradnicima delegaciju Ruske Federacije u kojoj su bili Aleksandar Konanihin ataše za kulturu, Vladimir Vlasov, ataše za privredu i ekonomske odnose, Mihail Denisov, direktor Ruskog doma i Vladimir Grišin, predstavnik trgovinsko-industrijsko privredne komore Ruske Federacije u Beogradu.
 
   
 
Gradonačelnik Bošnjak kaže da je današnji sastanak iniciran prilikom nedavne posete bivšeg ambasadora Aleksandra Konuzina Zrenajninu, a da je ovo jedan od prvih direktnih sastanaka u pravcu u kom je lokalna samouprava i želela da krene.
-Prvi deo bila bi direkta saradnja domaćih firmi sa firmama iz Ruske Federacije, drugo je ulaganje u infrastrukturu, tehnologiju i znanje u našem regionu od ruske strane, i treći bi bila društvena nadgradnja , koja se tiče učenja ruskog jezika i kontakta sa Ruskim domom i sva druga kulturna i naučna saradnja  - rekao je Bošnjak.
Aleksandar Konanihin je rekao da interesovanje ruskih biznismena za ulaganje u Srbiji postoji.
- To je činjenica, a saradnja između Srbije i Rusije pokazaće da Evropa ima alternative -  izjavio je on i istakao da je ruska strana potpuno otvorena za saradnju.
 
   
 
-Pre dva dana sam se vratio iz Moskve, odnos prema Srbiji menja se bukvalno iz dana u dan. Sve više pažnje poklanja se Srbiji u ruskim medijima, a toga nije bilo pre recimo godinu dana, veliko interesovanje je i kod ruskih biznismena - rekao je Konanihin.
Prema njegovim rečima, predlozi za saradnju iz gradova u Srbiji dolaze gotovo svakodnevno, ali da za razliku od većine njih, Zrenjanin radi nešto konkretno.
- Sada vidimo konkretne korake koji potvrđuju profesionalizam ljudi i njihovu želju da prebacimo saradnju Srbije i Rusije na sasvim drugačiji nivo. što se tiče Ruske ambasade pružićemo svu pomoć Zrenjaninu. Zainteresovani smo za saradnju koja je potrebna Srbiji, pre svega. Naša saradnja će biti potvrda da i Evropa ima alternativu. Stvarno ima.- istakao je Konanihin.
 
   
 
Gosti su osim sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, razgovarali i sa grupom zrenjaninskih privrednika, a zatim su obišli zrenjaninski Dijamant i Mlekoprodukt, kao i Industrijsku zonu i Aerodrom Ečka kako bi im na najbolji način bili predočeni privredni potencijali našeg grada.
Konanihin se posebno zahvalio novoj zrenjaninskoj vlasti i istakao da će o današnjoj poseti obavestiti Moskvu, te da je siguran da će rezultat njihovog boravka biti uskoro viđen.