Specijalno vozilo za paraplegičare Banata

Vlada Japana juče je u Novom Sadu poklonila Udruženju paraplegičara Banata posebno vozilo namenjeno osobama sa invaliditetom. Ovo je jedno od dva vozila koja vrede 25 hiljada evra, a drugo je poklonjeno Udruženju paraplegičara Srema. Ključeve im je uručio ambasador Japana u Republici Srbiji Tosio Tsunozaki, a u ime Udruženja Banata ključeve je primio predsednik Udruženja, Goran Perlić.

 

 

Ambasador Tsunozaki naglasio je da je socijalna zaštita jedan od glavnih sektora japanske podrške građanima Republike Srbije, uprkos tome što je i sam Japan naišao na teškoće kao posledicu prošlogodišnjeg razornog zemljotresa. Ova donacija, rekao je ambasador, pomoći će osobama s invaliditetom da se lakše integrišu u zajednicu, izrazivši nadu da će odnosi dve zemlje i nacija napredovati dalje.

 

Goran Perlić, predsednik Udruženja od oko 30 članova, objasnio je da ovi invalidi ne mogu da koriste gradski prevoz i da će vozilo rešiti ove probleme.

 

U ime grada Zrenjanin, Zlatana Ankić, članica Gradskog veća, zadužena za sport i omladinu, zahvalila se Japanu na donaciji.

 

      

 

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Udruženja paraplegičara Vojvodine i Ministarstva za rad i socijalnu politiku Republike Srbije, lokalne samouprave i Udruženja Srem. Vlada Japana finansijski podržava realizaciju projekta koja će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije. Glavno polje interesa su životna sredina i socijalna zaštita. Do sada je u Srbiji 145 sličnih donacija realizovano od 1999. godine.