Obeležen 31. oktobar

Polaganjem venaca na spomen obeležja u porti Uspenskog hrama i na kući Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici, liturgijom koju je služilo njegovo preosveštenstvo vladika banatski gospodin Nikanor i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ Zrenjanin je obeležio 31. oktobar, dan kada je, 1918. godine, u tadašnjem Velikom Bečkereku, osnovan Srpski narodni odbor.
 
  
 
Na svečanosti u porti Uspenskog hrama govorili su njegovo preosveštenstvo vladika banatski gospodin Nikanor, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić i istoričar Milan Đukanov, a ispred kuće Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici, njegov unuk i gradonačelnik mr Ivan Bošnjak. 
Čedomir Janjić je tom prilikom istakao da Gradska uprava prvi put staje iza organizacije tog praznika i da će to postati tradicija. 
Obeležvanju 31. oktobra prisustvovao je i prvi sekretar Ambasade Ruske federacije u Srbiji, Valentin Koljasev za koga je organizovan prijem u Plavom salonu.
 
 
Na svečanoj akademiji,  akademik dr Vasilije Krestić je rekao da povodom obeležavanja dana osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, i održavanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra iste godine, kada je doneta odluka o prisajedinjenju Srbiji, nije neumesno postaviti pitanje o stanju, nacionalnog i duhovnog jedinstva, o nacionalnoj svesti i osećanju uzajamnosti našeg naroda u davnoj prošlosti i danas.
Gradonačelnik Bošnjak je istakao da je formiranje Prvog srpskog narodnog odbora jedan od najsvetlijih trenutaka u istoriji srpskog naroda u Banatu.
- Ovim činom raskidaju se državno-pravne veze sa Ugarskom i ostvaruje se vekovna težnja za jedinstvom sa maticom Srbijom. Današnji datum koji svečano obeležavamo neka bude povod da se još jednom upitamo kako se odnosimo prema istoriji i državotvornim naporima predaka - naglasio je on.
Slavko Županski, koji nosi ime i prezime svoga dede je podsetio da je pre 20 godina, nakon dugog perioda, obeležen 31. oktobar, zahvaljujući Pokretu „Svetozar Miletić“ , koji je tada osnovan u našem gradu.
- Od tada je prošlo mnogo toga – Juge više nema, Kosovo zaposednuto, prošao građanski rat – podsetio je Županski. - Zadesile nas mnoge muke, ali stigosmo da se svake godine setimo svojih časnih predaka i njihovog dela, zahvaljujući kojim još postojimo u svojoj zemlji, Srbijici. A jutros i večeras nema kome se nisu ovlažile oči, kada je doživeo punu portu Uspenskog hrama.