Osam decenija fudbalskog sporta u Botošu

Fudbalski klub "Omladinac" iz Botoša obeležava redak sportski jubilej – punih osam decenija od osnivanja, 1932. godine. Ovaj uzoran sportski kolektiv centralnu proslavu jubileja organizuje u petak, 23. novembra, a tim povodom, danas su predstavnike FK Omladinac i članove Organizacionog odbora proslave primili čelnici zrenjaninske lokalne samouprave. Prijemu u sali Gradskog veća prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina David Dimkić, pomoćnik predsednika Skupštine grada Slavko Šućurović, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i načelnica Odeljenja za finansije gradske uprave Žana Šahović. Oni su pozdravili goste iz Botoša i izrazili podršku lokalne samouprave radu ovog kluba, kao i obeležavanju jubileja. Skup je pozdravila i opravdano odsutna članica Gradskog veća zadužena za resor sporta, mladih, regionalne saradnje i evropskih integracija, Zlatana Ankić. 
 
      
 
Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, uprkos činjenici da svi sportovi zaslužuju jednak tretman, nekako smo uvek priklonjeniji sportovima "s loptom". On je posebno naglasio značaj rada sportskih klubova u seoskim sredinama, gde deca i mladi nemaju mnogo mogućnosti da kvalitetno i sadržajno koriste slobodno vreme. 
- Drago mi je što klub obeležava osam decenija rada i želim da nastavi uspešno da traje i da doživi i 150 godina. Koncepcija budžeta, gradskog i Sportskog saveza, za narednu i neke sledeće godine, jeste da se forsira prvo školski sport, a drugo – sport u selima. Da deca ne bi odlazila u kafane, već na sport, a onda u poslastičarnice. Cilj nam je podržimo ne samo ovu vašu, već i slične aktivnosti u drugim mestima, pre svega, u nastojanju da što više omladine ostane na selu – rekao je Dimkić, kome su, kao i sekretaru Skupštine grada Milanu Mrkšiću, gosti na poklon uručili dres FK "Omladinac". 
 
     
 
Rečima da su ovakav jubilej i tradicija vredni poštovanja, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić pozdravio je goste i naglasio da će lokalna samouprava i ubuduće pomagati rad amaterskih sportskih klubova i da se za takve namene uvek može pronaći prostor u budžetu. Bilo je tokom današnjeg skupa reči i o završetku sportske sale pri OŠ "1. oktobar", dugogodišnjem projektu čija je realizacija pri kraju, a koji bi izuzetno uticao na razvoj sporta u čak osam naseljenih mesta, udaljenih od Botoša najviše do 15 km.  
 
 
Predsednik Organizacionog odbora proslave i jedan od učesnika današnjeg susreta u Gradskoj kući, Branislav Lazić, najavio je program proslave u Botošu, sa više prigodnih događaja. 
- Osim održavanja Svečane akademije, planiramo otvaranje spomen-sobe posvećene jubileju, gde će biti izloženi dokumenti, fotografije i trofeji koji svedoče o istoriji kluba. Učenici osnovne škole u Botošu pripremaju prigodan kulturno-umetnički program, a biće upriličena i revijalna fudbalska utakmica koju će odigrati veterani "Omladinca", zrenjaninskog "Proletera", beogradskih "Crvene Zvezde" i "Partizana" – najavio je Lazić i pozvao sve zainteresovane da 23. novembra dođu u Botoš. On je, takođe, kao goste na proslavi najavio i predstavnike opštine Doljevac, iz nišavskog okruga, s kojom Botošani planiraju i bratimljenje.