Prijem za Milana Kovačevića, dobitnika ''Spartakove'' nagrade

Karate sudija Milan Kovačević iz Zrenjanina dobitnik je ovogodišnje nagrade "Jovan Mikić Spartak", priznanja koje se svake godine uručuje najboljim sportistima, sportskim radnicima i zaslužnim takmičarima iz AP Vojvodine. "Spartakova" nagrada dodeljuje se od 1967. godine i predstavlja najvredniju nagradu u oblasti sporta u pokrajini. U čast dobitnika, danas je u zrenjaninskoj Gradskoj kući priređen prijem, čiji su domaćini bili gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća, Zlatana Ankić. Dugogodišnji poslenik u karate sportu, Milan Kovačević, prvi je sudija iz Srbije koji je dobio zvanje svetskog sudije za kate i sudije za borbe. To zvanje stekao je na 20. svetskom seniorskom prvenstvu u Beogradu, oktobra 2010. god. 
 
   
 
Kovačević je rekao da je u karate sportu punih 39 godina, kao takmičar, trener  i sudija, a da je sadašnje sudijsko zvanje stekao nakon sedam godina provedenih na međunarodnoj sudijskoj sceni.
 - Ovo lepo i veliko priznanje jeste za mene čast, ali i obaveza za ono što predstoji. Čovek ne može u životu postići ništa sam, pa ni u ovom segmentu sporta. Ja ne želim previše da ističem lične zasluge, ni u životu ni u sportu, već neki opšti interes i to mi se, eto, vraća na pravi način. Iako je karate individualni sport, teško bi ovako nešto zaslužio bez podrške porodice, rukovodstva karate kluba "Zrenjanin", karate saveza Vojvodine, karate federacije Srbije. Što se tiče segmenta i zvanja međunarodnog suđenja, zahvaljujući kom sam i osvojio nagradu, mislim da u narednom periodu mogu pomoći razvoju karatea u našoj zemlji, našim takmičarima, ali i popularizaciji i omasovljenju ovog sporta među najmlađima – rekao je Milan Kovačević.  
 
 
Čestitajući mu na prestižnoj sportskoj nagradi, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, istakao je da Kovačevića za ovu nagradu kvalifikuju ne samo dugogodišnji sportski, trenerski i sudijski rad u karateu, već i ljudski i moralni kvaliteti. 
- Ono što Zrenjanin treba uvek da ističe, jesu priznanja koja naši sugrađani  osvoje na svetskom nivou, gde nema uticaja ni politike, ni drugih radnji koje se zovu nepotizam, korupcija, manipulacija ili slično. Ako postoji kvalitet, znanje i stručnost koji se prepoznaju i od strane nekog iz Brazila, Japana ili Amerike, onda je i naša obaveza da to u svakom smislu podržimo – poručio je gradonačelnik Bošnjak. 
 
Članica Gradskog veća zadužena za resor sporta, mladih, regionalne saradnje i evropskih integracija Zlatana Ankić, i sama nekadašnja dobitnica "Spartakove" nagrade, upravo za karate sport, istakla je, takođe, ljudske kvalitete Kovačevića. 
- Milan je obrazovan i sposoban sportski radnik, uz to i izuzetno skroman čovek i u karateu je stigao najdalje od svih sudija iz Srbije, a imamo ih zaista mnogo. Priznanje koje je dobio rezultat je dugogodišnjeg kvalitetnog rada, jer se "Spartakova" nagrada može dobiti samo jednom u životu. Sticajem okolnosti, s obzirom da sam i sama dugo u karate sportu i dobro poznajem Kovačevića, mogu da istaknem da je priznanje zaista otišlo u prave ruke – rekla je Zlatana Ankić. 
 
 
Do sada je, pored ovogodišnjih laureata, nagradu "Jovan Mikić Spartak" dobilo 882 sportista i sportskih radnika i organizacija. Ove godine je, da bi se pojačao značaj nagrade, po prvi put dodeljena samo po jedna nagrada po kategoriji - ukupno devet - i sa tom praksom će biti nastavljeno i u budućnosti. O dobitnicima za 2012. godinu odlučivao je žiri na čijem je čelu bio Darko Parežanin, predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Vojvodine. U ime Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, pokrovitelja nagrade, laureatima je nagrade uručila pokrajinska sekretarka Marinika Čobanu. Svečanost je održana u sredu, 28. novembra, u hotelu "Norcev" na Fruškoj Gori.