Radovi na rekonstrukciji nasipa na Tisi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević obišao je danas radove na rekonstrukciji levoobalnog nasipa reke Tise kod Zrenjanina za koje je od strane Svetske banke obezbeđeno oko 6 miliona evra.
Rekonstrukcija nasipa reke Tise, dužine 19 kilometara predstavlja trenutno najveću investiciju u vodoprivredi na teritoriji AP Vojvodine, kojom će, prema rečiam Kneževića, biti uspostavljena stabilna odbrambena linija na preostaloj, do sada nerekonstruisanoj deonici nasipa.
 
 
 
 
Ministar Knežević je rekao da je do sada urađeno desetak kilometara nasipa. Radovi se izvode iz sredstava Svetske banke i to je, kako je naveo, samo jedan od 44 projekta širom Srbije koji se finasiraju iz tih sredstava.
- Projekte je praktično finasiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kredit je veoma povoljan sa 10 godina grejs perioda i potpuno je bez kamate, tako da ćemo mi posle završetka 44 projekta konkurisati i već smo razgovarali sa Svetskom bankom da uzmemo novi kredit na 80 miliona evra kojim ćemo iskoristiti da nastavimo ne samo ove radove već i otvorimo nova gradilišta kako bi uspostavili siguran i bezbedan sistem - rekao je novinarima Knežević i naglasio da je na tom mestu bio je i 2006. godine kada je, kaže, stotine ljudi vodilo bitku protiv vodene stihije.
 
 
 
 
- Tada su bila ugrožena ne samo najbliža naseljena mesta već i preko dvadeset sela i naseljenih mesta, oko 150.000 hektara zemljišta i područje na kome živi preko 150.000 ljudi. Danas je to sanirano i uspostavljena je stabilna odbrana – rekao je Knežević.
Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić kaže da će radovi, kako je planirano, biti završeni do sredine 2013. godine
 
 
 
 
- Ovo je najveća investicija u vodoprivredi, vredna 6 miliona evra, a takođe, i sa desne strane izvode se radovi na izgradnji obaloutvrde u visini od 5 miliona evra jer se sama matica Tise opasno približila nasipu te moramo da uradi i tu sanaciju – naveo je Pješčić. 
On je rekao da Republička direkcija za vode ima pripremljenu dokumentaciju kako bi se nastavili aranžmani sa Svetskom bankom u visini od gotovo 80 miliona evra.