U Drekslmajeru još 800 novih radnih mesta

Nemačka kompanija Drekslmajer automotiv (Draexlmaier Automotive) otvorila je danas Zrenjaninu novi pogon u kojem će proizvoditi kablovske komplete za kragujevačku fabriku Fijat automobili Srbija (FAS). U taj pogon uloženo je šest miliona evra, a zaposliće 806 novih radnika.
Otvaranju pogona prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar poljoprivrede Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak sa svojim saradnicima i brojni gosti.
 
 
 
Predsednik Nikolić je tom prilikom istakao da su nove investicije u Srbiji dokaz da nova vlast ispunjava obećanja.
-Pamtim Zrenjanin u kome svi rade, pa Zrenjanin u kome skoro niko ne radi, a sad sa zadovoljstvom dolazim u Zrenjanin u kome se otvaraju nova radna mesta. Obavezali smo se da uradimo nešto za Srbiju i u kratkom vremenu se pokazalo da nije bila potrebna samo politička borba već i da ubedimo investitore da im je investicija sigurna - rekao je Nikolić i dodao da će se Srbija izboriti protiv nezaposlenosti, siromaštva i kriminala, kao i da će razviti svoju enrgetiku, privredu, automobilsku i avio industriju, jer, kako je naveo, Srbija duguje svojim građanima da ih zaposli. 
 
 
 
- Učinili smo mnogo da ispunimo uslove koje je Evrospka Unija postavlja pred svoje članstvo, otvorili smo provec dijaloga sa gotovo svim državama sa kojima imamo otvorena pitanja I mislim da ćemo na kraju ovog mandata rešiti mnoge problem koji su se gomilali godinama – naglasio je Nikolić tom prilikom.
Ministar finansija Mlađan Dinkić je izrazio zadovoljstvo što su se ispunila njegova predviđanja da će na jedno novo mesto u autoindustriji biti otvorena još tri do četiri nova radna mesta u kooperantskim firmama.
 
 
 
-Nova Vlada uspela je za prva tri meseca da kompletno stabilizuje državne javne inansije, međutim, mi znamo da to nije doboljno, nama je zadatak da omoućimo ljudima da rade, jer, samo stabilnost javnih inasija sa ovolikom stopom nezaposlenosti nema mnogo smisla – istakao je Dinkić i ukazao da će stabilnost javnih finasija dati pun efekat tek kada se reši najveći problem Srbije, a to je nezaposlenost, te da upravpo ovakve investicije, kao ova u Zrenjaninu, jeste pravac kojim Vlada želi da ide još intenzivnije u narednom periodu.
 
 
Vlasnik Drekslmajera Fric Drekslmajer je rekao da ta kompanija u Srbiji zapošljava 2.000 ljudi, čija su radna mesta sigurna.
-Proizvodnja u našoj kompanijije izuzetno zahtevan posao koji nije moguć bez kvalitetne radne snage. Kada smo dolazili znali smo da Zrenjanin ima kvalitetnu radnu snagu I to je bio jedan od razloga našeg dolaska- kazao je Fric.
On je najavio nove investicije i istakao da Drekslmajer potvrdujuje da je uspešno raditi u Srbiji.
Vlada Srbije je, kroz Program za podsticaj direktnim investicijama, otvaranje novog pogona te kompaniju podržala sa 5.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu, odnosno sa četiri miliona evra.
 
 
Nemačka kompanija Drekselmajer automotiv u Zrenjaninu posluje od 2007. godine, a kablovske komplete iz te fabrike snabdeva najveće svetske proizvođače automobila, među kojima su BMW, Folksvagen, Mercedes, Dženeral motors.