U Zrenjaninu održana regionalna konferencija o bezbednosti u saobraćaju

Grad Zrenjanin je bio domaćin regionalne konferencije pod nazivom „Stanje bezbednosti saobraćaja na putevima gradova i opština u Banatu, s posebnim osvrtom na bezbednost dece u saobraćaju“, održane u Baroknoj sali Gradske kuće. Cilj konferencije bio je prezentovanje nivoa ugroženosti učesnika u saobraćaju u Srbiji, odnosno Banatu, kao i ukazivanje na  aktivnosti, koje je neophodno sprovesti, kako bi se poboljšalo stanje u ovoj oblasti. 
 
 
 
Mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik grada Zrenjanina, istakao je značaj organizovanja ovakvih događaja i pozdravio napore Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koji će kao rezultat imati efikasniju saradnju sa lokalnim samoupravama u celoj Srbiji.
- Danas smo domaćini predstavnicima Agencije za bezbednost u saobraćaju, ali i predstavnicima lokalnih samouprava iz ovog dela Srbije: Sečnja, Žitišta, Nove Crnje, Kovačice, Alibunara, Pančeva, Plandišta, Novog Bečeja, Kanjiže, Kikinde i Kovina. Agencija nam je predstavila i približila aktuelna pitanja, pre svega iz bezbednosti dece u saobraćaju, a ostvareni su i kontakti sa kolegama iz drugih lokalnih samouprava, koji će biti značajni za saradnju u ovoj oblasti. Mi ćemo usmeriti naše dalje aktivnosti na poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, ali i u ostalim segmentima života u našem gradu, ali i na teritoriji Srednjobanatskog okruga - rekao je mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik grada Zrenjanina.
 
 
Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, zahvalio se predstavnicima Grada Zrenjanina na pruženoj mogućnosti da se organizuje konferencija regionalnog tipa i na zajedničkom uspehu u pronalaženju najboljih rešenja za poboljšanje bezbednosti učesnika u saobraćaju na putevima.
- Na inicijativu gradonačelnika Bošnjaka, Agencija je po prvi put na ovakav način organizovala regionalni skup na kojem se razmotrilo aktuelno stanje na području Banata. Sada je na nama da nastavimo i svim ostalim gradovima i opštinama ukažemo na mogućnosti preduzimanja mera za poboljšanje saobraćaja na putevima - napomenuo je Stojadin Jovanović, objašnjavajući da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predvideo mogućnost da se u gradovima i opštinama organizuju mere za bezbednost u saobraćaju, a da su lokalne samouprave u obavezi da izrade svoje strategije razvoja bezbednosti i godišnje planove, kojima treba da obuhvate sve mere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti.
 
- Statistički podaci govore da je stanje bolje: ukupan broj saobraćajnih nezgoda za deset meseci je smanjen za ukupno 13 odsto, broj poginulih je manji za oko četiri odsto, a broj povređenih je manji za preko šest odsto. Međutim, i sa tim nismo zadovoljni, jer poslednjih dana imamo veći broj teških saobraćajnih nesreća, a tek predstoji period loših vremenskih uslova i klizavih kolovoza - upozorio je Jovanović, dodajući da sve to dodatno obavezuje vozače na oprez. Upravo zbog toga, kako je istakao, je veoma važno da se organizuju ovakve i slične edukacije, koje će pomoći da se poveća stepen bezbednosti svih onih koji učestvuju u saobraćaju, a posebno najmlađih.