Dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2012/13 godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu juče su svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2012/13 godinu, koje je zaslužilo sedam studenata i petnaest učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Stipendije je uručio predsednik Humanitarne organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, kao i članovi Upravnog odbora "Svetosavlja".
 
    
 
Pozdravljajući sve prisutne, a posebno učenike i studente koji su danas dobili stipendije, gradonačelnik Ivan Bošnjak pomenuo je da se po prvi put stipendije Humanitarne organizacije "Svetosavlje" uručuju u ambijentu Barokne sale zrenjaninske Gradske kuće.
- Bez ulaganja u ove kvalitetne i pametne mlade ljude nema dobre perspektive ni za ovaj grad. Zato ćemo se i ubuduće postarati da svako od njih pojedinačno ima lakše uslove za školovanje i da oni treba da brinu samo o sopstvenom uspehu i obrazovanju, a da će taj njihov uspeh biti svakako i uspeh ovog grada – poručio je gradonačelnik Bošnjak. 
 
      
 
Predsednik HO "Svetosavlje" Budimir Jovanović rekao je da ova organizacija godinama unazad svojim brojnim aktivnostima i akcijama pokušava da animira, pre svega, mlade ljude, kako bi duh tradicije, vere i dobročinstva u našem narodu bio što prisutniji. 
- Ono čime se posebno ponosimo upravo je projekat Svetosavske stipendije, koji je započeo tokom prošle godine, kada smo podelili deset stipendija đacima i pet studentima. Ove godine nastavljamo tu, mogu da kažem, već tradiciju, dodelom ukupno 22 stipendije. Pored direktne pomoći za našu decu i omladinu, Svetosavska stipendija ima i drugi cilj, a to je da i institucije sistema i privredni subjekti i naši sugrađani, koji možda imaju malo više sredstava, koji osećaju potrebu da pomognu drugima, da svi daju primer da se i u ovim teškim vremenima može izdvojiti neki dinar kako bi se pomoglo onima kojima je ta pomoć neophodna – istakao je Jovanović. 
 
     
 
U ime stipendista, skupu se obratila Vesna Marković, studentkinja II godine Muzičke akademije u Beogradu. Ona je rekla da je lepo znati da se, osim roditelja, još neko brine o talentovanim đacima i studentima, kao i da ova stipendija mnogo znači, pogotovu onima koji studiraju u drugoj sredini.
 
 
Upravni odbor Humanirane organizacije "Svetosavlje" ove godine je dobio i razmatrao  41 molbu za Svetosavsku stipendiju i doneo odluku da stipendiju za školsku 2012/13 godinu dobije sedam studenata i petnaest učenika, koji su ispunili stroge konkursne kriterijume. Iznos stipendije za učenike je 30 hiljada dinara, a za studente 80 hiljada, koje će oni dobiti u deset mesečnih rata.