Gradski većnici 22. sednicom okončali kalendarsku godinu

Gradski većnici su 22. sednicom danas okončali kalendarsku godinu. Pod predsedavanjem mr Ivana Bošnjaka i u prisustvu sedam članova, Gradsko veće je razmatralo samo jednu tačku dnevnog reda – Predlog Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina u 2013. godini. Razmatranju ove tačke prethodilo je usvajanje Izvoda iz zapisnika sa prethodne četiri sednice. 
 
Izvestilac za ovu tačku bio je Mirko Petrović, viši stručni saradnik u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave. On je naveo da su u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju jasno definisani izvori finansiranja bezbednosti u saobraćaju.
- U našem slučaju, jedan izvor finansiranja je od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje načinjene na teritoriji grada. Po Zakonu, 30% od svake novčane kazne za prekršaje u saobraćaju ide u budžet lokalne samouprave na čijoj je teritoriji taj prekršaj i načinjen. Zakon je takođe propisao u koje svrhe se koriste ova sredstva. U skladu s tim je lokalno telo za koordinaciju poslova iz bezbednosti saobraćaja izradilo ovaj predlog programa. Planiran iznos sredstava za ulaganje u bezbednost saobraćaja za 2013. godnu je 64 miliona dinara. To su očekivana sredstva za narednu i preneta iz ove godine. 50% od ovih sredstava ide na unapređenje saobraćajne infrastukture na teritoriji Grada Zrenjanina, odnosno 32 miliona dinara, po 16%, odnosno 10.240.000 dinara ide na unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, na preventivno-promotivne aktivnosti i na naučno-istraživački rad iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Dva procenta ovih sredstava odlazi na rad tela za koordinaciju poslova iz bezbednosti saobraćaja – rekao je Mirko Petrović, obrazlažući jedini predlog dnevnog reda današnje sednice Gradskog veća, koji su članovi Veća usvojili jednoglasno.