Jačanje kapaciteta za vođenje lokalne stambene politike

U sklopu Exchange 3 projekta – Jačanje kapaciteta za vođenje lokalne stambene politike i upravljanje novoformiranim lokalnim stambenim aencijama, danas je u Gradskoj kući održana Završna konferencija - Prezentacija rezultata.
Na ovom skupu, osim predstavnika Zrenjanina, Kikinde, Zaječara, Stare Pazove, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i Smederevske Palanke učestvovali su predstavnici Ministarstva za urbanizam i građevine, Stalne konerencije gradova i opština, kao i Republičke stambene agencije. 
 
 
 
Goste je najpre pozdravio pomoćnik gradonačelnika Darko Karan, koji je rekao da  je održavanje ovog sastanka u našem gradu rezultat dobre saradnje sa nadležnim republičkim organima i institucijama, a sve u cilju priprema za izgradnju sto stanova solidarnosti, odnosno projekta izgradnje socijalnih stanova za ugrožena lica.
- Grad Zrenjanin će već do kraja godine potpisati ugovor sa Republičkom stambenom agencijom u vrednosti od 27 miliona dinara gde će, već početkom godine, početi gradnja deset stambenih jedinica za socijalno ugrožena lica – rekao je Karan napominjući da će iduća godina biti uspešna kada je reč o stambenoj izgradnji.
Svetlana Ristić iz Ministarstva urbanizma i građevine, je istakla da je današnji sastanak završnica procesa unapređenja kapaciteta lokalnih samouprava da pripreme lokalnu stambenu strategiju, koja je jedna od obaveza, po Zakonu o stanovanju, i koja bi trebalo da bude osnov za dugoročno rešavanje stambenih potreba i problema.
 
 
 
 
 U radu skupa učestvovao je i Igor Jakšić, pomoćnik direktora Republičke stambene agencije koji je izrazio očekivanje da će izgradnja stanova za socijalno stanovanje početi naredne građevinske sezone.
- Ono što Republička agencija za stanovanje pokušava da sprovede jeste još jedan program koji za svrhu ima razvoj socijalnog stanovanja u gradovima Srbije. Za narednu godinu predviđena je izgradnja dodatnih stanova, finansiranih delom iz sredstva gradova koji učestvuju u tm programu, a delom od sredstava koji je obezbedio budžet Republike Srbije. Tim programom predviđeno je da Zrenjanin dobije 27 miliona dinara, za deset stambenih objekata, prosečne površine 42 kvadratna metra, a realizacija će krenuti takođe početkom naredne građevinske sezone - objasnio je Igor Jakšić.
Klara Danilović ispred SKGO je istakla zadovoljstvo što su se Grad Zrenjanin i Stambena agencija odlučili da jedna od prioritetnih oblasti u kojima im je potrebna tehnička podrška bude upravo oblast stanovanja.