Održana 18. sednica Gradskog veća

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2012. godinu, a zatim i Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu.
 
 
Izvestilac po toj tački, Euđenija Besu je kazala da su u skladu sa osnovnim makroekonomskim pretpostavkama Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu planirani ukupni prihodi i primanja u iznosu od 5.245.418.000 dinara, od čega će se 4.621.342.000 dinara ostvariti iz ustupljenih i izvornih prihoda budžeta grada Zrenjanina, a iznos od 204.976.000 dinara će se ostvariti iz sopstvenih i ostalih prihoda indirektnih korisnika sredstava budžeta, dok se preneta, neutrošena sredstva iz 2012. godine planiraju u iznosu od 419.100.000 dinara.
 
 
 
Kako se u obrazloženju te Odluke navodi, budžet grada Zrenjanina za 2013. godinu će biti realan, racionalan i štedljiv. Poseban akcenat se stavlja na ostvarivanje ciljeva socijalne politike, a treba naglasiti i razvojnu komponentu budžeta, kao i izrazitu njegovu fleksibilnost. 
Između ostalog, na današnjoj sednici utvrđen je i Predlog Odluke o prestanku važenja Odluke o osnivanju Fonda za stipendiranje talentovanih učenika i studenata sa područja grada Zrenjanina. Prema rečima Stane Rajić, donošenju ove odluke pristupilo se iz razloga racionalnosti finansiranja korisnika direktno iz budžeta s obzirom da Fond za stipendiranje talentovanih učenika i studenata sa područja opštine Zrenjanin nije ostvarivao druge prihode osim prihode iz budžeta. Takođe, jedan od razloga za donošenje ove odluke jeste i donošenje Pravilnika o dodeli novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada kojim je promenjen način podrške talentovanim učenicima i studentima sa teritorije grada Zrenjanina i koji je na neki način zamenio funkciju Fonda.
 
  
 
U nastavku sednice usvojeni su Programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova, osim za JKP „Čistoća i zelenilo“. Naime, članovi Gradskog veća uputili zamerku na, kako su naveli, nerealno iskazane cene u Planu investicija.
Zbog toga je prihvaćen samo Predlog zaključka, bez plana investicija, a o tome će biti odlučivano na narednoj sednici Gradskog veća.
Članovi Gradskog veća prihvatili su i Predlog Zaključka o pokretanju inicijative od strane Skupštine grada Zrenjanina za izmenu Uredbe o proglašenju Specijalnog rezervata prirode ''Carska bara''.