Predstavljena Slobodna zona Zrenjanin- Jugoistok

Prezentacija Slobodne zone Zrenjanin - Jugoistok odražana je danas u Multimedijalnoj sali, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, direktor Uprave za Slobodne zone Srbije pri Ministarstvu finansija Milan Ristić i direktor Slobodne zone Zrenjanin dr Branislav Malagurski.
Malagurski je istakao da je ova prezentacija, kojoj su, inače, prisustvovali predstavnici SIEPA-e, Privredne komore Zrenjanin, ali i zainteresovani investitori, organizovana u cilju da se podstakne investiranje na ovoj lokaciji.
 
 
Gradonačelnik Bošnjak je podsetio da je zrenjaninska Slobodna zona treća po redu otvorena u Srbiji.
- Naša zona, kao i Gradska uprava nadaleko su poznati, kao mesto gde su investitori pronašli adekvatne partnere i trudimo se da svoj dobar rejting pobioljšamo, odnosno da Slobodna zona Zrenjanin svoje zasluženo mesto po potencijalu ostvari i po realizovanim projektima. Grad Zrenjanin je već pružio otvorenu ruku svim investitorima koji su već ovde, a takođe, očekujemo da oni dobra iskustva koja imaju sa našim gradom, podele sa budućim investitorima. Mi ćemo se truditi da u kontaktima sa pokrajinskim i republičkim nadležnim organima i institucijama opravdamo to poverenje – rekao je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
 
Govoreći o zrenjanisnkoj Slobodnoj zoni Malagurski je podsetio da su njeni osnivači Grad Zrenjanin i Kolpa Zrenjanin, te da je prvobitna površina bila je nešto više od 6 hektara.
- To je brzo popunjeno, a nova površina Slobodne zone je ukupno 98, 5 hektara, od čega je deo Bagljaša 40 hektara, i Jugoistok Ečka od 51 hektara. I tu postoje još stotine raspoloživih hektara, znači, potencijali su veliki, a na nama je zadatak da to popunimo sa sadržajima, odnosno investitorima – rekao je Malagurski istakavši da je lokalcija zrenjaninske Slobodne zone izuzetno povoljna, imajući u vidu blizinu Novog Sada i Beograda.
-S druge strane Grad ima dovoljno gradskog zemljišta kojim raspolaže i može da ga ponuditi   zainteresovanim investitorima, a treće, već imamo jedan kritičan broj investitora koji su započeli sa aktivnošću i zadovoljni su uslovima rada. Očekujemo u narednom periodu intenzivno jačanje i proširenje u zoni Jugoistok Ečka, a već imamo najavu nekoliko investitora da će tamo početi svoju investiciju – kazao je Malagurski. 
 
 
 
Kako je naveo, u delu Jugoistok Ečka očekuju se transnacionalne kompanije koje će izvoziti preko 70 odsto proizvodnje što znači i dodatno zapošljavanje novih radnika. 
- Očekujemo pre kraja 2013. da krene prva proizvodnja, a od 2014. godine očekujemo da izvoz, samo sa te lokacije, bude 10 miliona evra i zapošljavanje više od 200 ljudi – navodi on.
Milan Ristić je kazao da je Slobodna zona Zrenjanin izuzetno značajna, a tome u prilog govori i činjenica da je bila na samo 7 hektara, i praktično, nije bilo mesta za nove investitore.
- Ovim proširenjem otvorile su se velike mogućnosti, a poebno što Grad Zrenjanin, godinama unazad ima izuzetnu prezentaciju grada na svim sajmovima u Evropi. Sada, sa ovom pričom, gde su i Bagljaš i Ečka ušli u područje Slobodne zone, grad Zrenajnin može da ponudi još bolje uslove i efikasnije da privuče strane investitore – rekao je Ristić ukazujući i na sve pogodnosti kada je u pitanju poslovanje u slobodnim zonama.
 
 
Slobodnu zonu Zrenjanin na lokaciji Jugoistok – Ečka, predstavio je pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević koji je rekao da se ona prostire na oko 72 hektara. Od toga je, kaže, oko 22  hektara izdato budućim investitorima.
- Na već postojećih 72, predviđeno je dodavanje još 81 hektara u jednoj celini koji će biti predviđen za jednog strateškog investitora iz Finske, tako da će, ova zona imati ukupno 152 hektara – rekao je Dević ukazujući da je još jedna od prednosti koja se nudi investitorima to da je zona potpuno komunalno i infastruktirno opremljena, po najvišim standardima.