Primena govornih tehnologija - ozvučen sajt Grada Zrenjanina

U organizaciji Gradske uprave Zrenjanina i preduzeća "AlfaNum" iz Novog Sada, organizovana je prezentacija govornih tehnologija koje imaju za cilj da omoguće lakšu dostupnost javnih servisa Grada Zrenjanina osobama sa invaliditetom. 
 
Kao prvi rezultat ove saradnje, ozvučena je internet prezentacija Grada Zrenjanina, njen segment na srpskom jeziku i od sada se svaka vest može ne samo pročitati, nego i čuti. Kada se otvori stranica sajta na kom je objavljena neka kompletna vest dovoljno je u gornjem desnom uglu "kliknuti" na simbol zvučnika, čime se aktivira sintetizovan glas koji "čita" vest. Zrenjanin je tako ušao u red malobrojnih opština i gradova u Srbiji koje su uvele ovu vrstu dostupnosti na svoje internet stranice.
 
 
 
Na prezentaciji pod nazivom "Primena govornih tehnologija u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima", prof. dr Vlado Delić sa Fakulteta tehničkih nauka i Darko Pekar, direktor preduzeća "AlfaNum", predstavili su domete u razvoju govornih tehnologija za srpski jezik i njihove višestruke primene, a skup je pozdravio i gradonačelnik Zrenjanina,  mr Ivan Bošnjak.
- Jedno ovakvo dostignuće govori o tome koliko će Grad Zrenjanin omogućiti veću dostupnost osobama sa invaliditetom, u ovom slučaju slepim i slabovidim. Naravno da uključivanje ovih kategorija stanovništva povećava i naš kapacitet, a njima omogućuje da više budu uključeni u društveni život i prisutniji u svakodnevnom životu. Želimo da budemo dostupniji i da iz toga proizađe bolji kvalitet života za svakoga u gradu, bez obzira na nečija telesna oštećenja, zdravstveno stanje ili uzrast. Grad Zrenjanin će svakako podržati i druge slične projekte – istakao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
      
 
Darko Pekar rekao je da se firma na čijem je čelu, u saradnji s Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad, već 15 godina bavi razvojem i implementacijom govornih tehnologija, konkretno prepoznavanjem i sintezom govora, odnosno pretvaranjem teksta u govor i obrnuto. On je naveo da je ozvučavanje sajta projekat prvenstveno namenjen slepim i slabovidim osobama, ali i onima koji neke sadržaje na internetu ne žele da gledaju, već slušaju, istovremeno obavljajući neki drugi posao.
- Pohvalili bi ovom prilikom Grad Zrenjanin, kao jednog od pionira u ovoj oblasti, a takođe bi se zahvalili i Naftnoj industriji Srbije – NIS, koji su pomogli u realizaciji ovog posla.
 
Prezentaciji je prisustvovao i predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Grada Zrenjanina Nenad Vukeljić, koji nije krio zadovoljstvo zbog onog što se moglo čuti tokom prezentacije.
 
Tokom predavanja, što je delom i demonstrirao prof. dr Vlado Delić, zahvaljujući sve većem razvoju govornih tehnologija pomoć u svakodnevnom životu mogu da očekuju slepe i slabovide osobe, nepokretni i stari, neme i osobe bez ruku, gluvi i nagluvi, dakle, širok sloj populacije. Naravno, sa brojnim mogućnostima primene, govorne tehnologije mogu koristiti i zdrave osobe.
 
 
Implementacija govornih tehnologija tehnički je moguća u mobilne telefone, "pametne kuće", interaktivne govorne automate, multimodalne inofrmativne punktove, kroz ozvučavanje veb-sajtova... Ovom prilikom moglo se čuti da je integracija računarstva i telefonije, skraćeno CTI (eng. Computer Telephony Integration), jedno od najznačajnijih tehničkih dostignuća koje je dovelo do velikih promena u gotovo svim oblastima života i rada. Računarska telefonija spaja računarske i telefonske resurse kombinujući prednosti ovih sistema i nudeći osnovnu funkcionalnost sistema - da pruži korisniku računara kontrolu nad telefonskim sistemom i informacijama koje se njime prenose. U tesnoj vezi s tim jeste i ASR - automatsko prepoznavanje govora (eng. Automatic Speech Recognition).
 
Kao i kod svih govornih tehnologija i ovde je reč o multidisciplinarnom problemu za čije su rešavanje potrebna znanja iz brojnih oblasti, počev od akustike, fonetike i lingvistike, pa do matematike, telekomunikacija, obrade signala i programiranja. Poseban problem predstavlja činjenica da je reč o materiji u izuzetnoj meri zavisnoj od jezika, te se određena rešenja primenljiva u jednoj državi ili govornom području ne mogu primeniti u drugoj. Upravo iz tih razloga veoma je značajno što se ove tehnologije razvijaju u našoj zemlji i postaju primenljive u našoj svakodnevnoj praksi.