Zrenjaninska kancelarija za LER kao mentor drugima

Grad Zrenjanin bio je jedan od učesnika projekta "Naša zajednička misija - male Kancelarije za LER na putu velikih uspeha", koji je podrazumevao obuku službenika iz devet malih opštinskih Kancelarija za LER, a sa ciljem daljeg jačanja kapaciteta  i pokretanja zajedničkih razvojnih projekata i inicijativa između gradova mentora i manjih opština, uključenih u projekat. Inicijativu je pokrenula nevladina organizacija Centar za ravnomerni i regionalni razvoj (CenTriR), a Zrenjanin je bio jedna od tri lokalne samouprave, koje su izuzetni rezultati na planu lokalno-ekonomskog razvoja preporučili da svoja znanja i stečena iskustva približe svojim kolegama iz manjih sredina.
 
 
Na današnjoj prezentaciji rezultata jednogodišnjeg sprovođenja ovog projekta, održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, mnogobrojnim gostima obratili su se mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik grada Zrenjanina, Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTrir-a.
Gradonačelnik Zrenjanina izrazio je svoje zadovoljstvo jer je Grad domaćin ovako značajnog događaja.
- Posebno mi je zadovoljstvo jer se Zrenjanin pokazao kao neko ko je uspešno prenosio dosadašnja iskustva u ekonomskom razvoju i samim tim smo se obavezali da ćemo u 2013. godini nastaviti sa tim trendom, kako u pogledu međuopštinske saradnje, tako i kroz saradnju na zajedničkim projektima uspešnog ekonomskog razvoja - kazao je mr Ivan Bošnjak, koji je ovom prilikom istakao i saradnju Zrenjanina sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kroz koju će se afirmisati razvijanje regionalnih projekata.
 
 
Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTrir-a,  pohvalila je rad predstavnika zrenjaninske Kancelarije za LER i istakla je da odlična saradnja svih projektnih partnera tokom njegove realizacije, kao i zainteresovanost malih opština za kontinuiranu edukaciju i jačanje svojih lokalnih kapaciteta na planu LER-a, rezultirala željom da se ta saradnja uskoro nastavi na sličnim projektima.
- Predstavili smo i prvi jedinstven online registar svih Kancelarija za LER u Srbiji, koji je dostupan na sajtu CenTrir-a, a štampan je i katalog. Pre realizacije projekta nije postojala jedinstvena evidencija koje sve opštine i gradovi imaju ove kancelarije, koliko je službenika u njima zaposleno, kakav je njihov status u organizaciji gradske, odnosno opštinske uprave i kakve su rezultate postigle u dosadašnjem radu. Takođe, ovim projektom su stvoreni preduslovi za njihovo umrežavanje i pokretanje saradnje na zajedničkim razvojnim projektima, kao i preduslovi za praćenje i ocenu njihovog daljeg rada - izjavila je Vanesa Belkić.
 
 
Branislav Bugarski je kazao da pokrajinski sekretarijat pruža podršku međuopštinskoj saradnji.
- Prenos znanja za razvijanje novih ideja i projekata, stvaranjem poverenja, je veoma važan instrument. To je najbolji način da se dobra praksa prenese iz jedne lokalne samouprave u drugu. Naši prioriteti je da imamo strategiju za svaki grad ili opštinu u Vojvodini od 2014. do 2020. godine i da znamo koje su naše želje i mogućnosti. Zbog toga, pozdravljamo ovakve inicijative. Zrenjanin je pokazao kako se sa dobrom i kvalitetnom Kancelarijom za LER mogu postići dobri rezultati u saradnji sa pokrajinskim i sa republičkim institucijama - ocenio je Bugarski, napomenuvši da se nada da će se saradnja pokrajine i Zrenjanina nastaviti sa ciljem dovođenja investicija i otvaranja novih radnih mesta.
 
U projektu su učestvovale tri mentorske lokalne samouprave i pored Zrenjanina, obuku službenika su vršili i predstavnici Kancelarija iz Kragujevca i Pećinaca. Svi oni zajedno obučavali su zaposlene u Kancelarijama za LER u Irigu, Baču, Šidu, Beloj Crkvi, Kovinu, Topoli, Bečeju, Novom Bečeju i Novoj Crnji.