Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Tradicionalnim polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, u Zrenjaninu obeležen je 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U obeležavanju ovog datuma učestvovali su predstavnici lokalne samouprave, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnici gradonačelnika, David Dimkić i Darko Karan.
 
  
 
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je u znak sećanja na isti dan 1945. godine, kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, opredeljujući se upravo za ovaj datum, rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje.

     
 
Obraćajući se okupljenima ispred spomen-ploče posvećene petrovgradskim Jevrejima, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov rekla je da je ovaj dan sećanja ustanovljen da bi se rasna i verska diskriminacija otklonile iz naših misli i da bi se sećali miliona žrtava, stradalih tokom Drugog svetskog rata. Ona je pročitala i deo molitve posvećen žrtvama Holokausta.
 
 
David Dimkić, i sam pripadnik jevrejske zajednice i Darko Karan, zajednički su istakli potrebu za osudom svakog vida mržnje i netolerancije.
 - Neka ovaj dan ostane kao sećanje na sve žrtve, stradale pre i tokom Drugog svetskog rata, da se takvi događaji više nikada ne ponove i da živimo u toleranciji, po čemu je Vojvodina i poznata. Moramo nastaviti putem tolerancije i uvažavanja jedni drugih – poručio je Dimkić.

 
U prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestalo je 1260 Jevreja, gotovo celokupna njihova tadašnja populacija. Oni su šlepovima, Begejom, odvođeni u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja oko 130 pripadnika, potomaka nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.