Obaveštenje o mogućnosti uvida u birački spisak

Nakon što je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor raspisao dopunske izbore za poslanika u pokrajinskom parlamentu u tri izborne jedinice, od kojih je jedna u Zrenjaninu, juče su počeli da teku rokovi za vršenje izbornih radnji. Izbori će biti održani 17. februara 2013. godine, po većinskom sistemu, u izbornim jedinicama Apatin, Zrenjanin III i Srbobran.
 
Na osnovu člana 14. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i Odluke o raspisivanju dopunskih izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine, Gradska uprava obaveštava građane Grada Zrenjanina sa prebivalištem na teritoriji mesnih zajednica ''Banatski Despotovac'', ''Botoš'', ''Elemir'', ''Klek'', ''Knićanin'', ''Zlatica'', ''Lazarevo'', ''Lukićevo'', ''Melenci'', ''Orlovat'', ''Perlez'', ''Stajićevo'', ''Taraš'', ''Tomaševac'', ''Farkaždin'', ''Čenta'' i ''Zeleno polje'', koji imaju biračko pravo, da je deo jedinstvenog biračkog spiska za područje Grada Zrenjanina od 21.12.2012. godine izložen na uvid u zgradi Gradske uprave, kancelarija broj 14 u vremenu od 08,00 do 14,00 časova svakog radnog dana. 
 
Do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 01.02.2013. godine građani mogu podneti zahtev Gradskoj upravi za eventualne promene (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) u biračkom spisku. Za sve promene u biračkom spisku pored zahteva građani moraju prikazati i važeću ličnu kartu. 
 
Nakon zaključenja biračkog spiska, pa sve do 72 časa pre dana izbora, upis birača u birački spisak vrši Ministarstvo pravde i državne uprave. Zahtev za promene u biračkom spisku može se podneti neposredno nadležnom Ministarstvu ili Gradskoj upravi. 
 
Od proglašenja izborne liste (liste kandidata) pravo na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac te izborne liste ili lice koje ono ovlasti i to na isti način i po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilažu zakonom propisani dokazi za vršenje promene, a ako zahtev ne podnosi podnosilac proglašene izborne liste i dato punomoćje overeno u skladu sa zakonom.  
 
Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i slanjem SMS poruke sa ovim podatkom na broj telefona koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave.