Obnavlja se Svetosavski dom u Perlezu

Povodom obeležavanja školske slave, Svetog Save, u Perlezu je održana svečanost na kojoj je predstavljen projekat obnove Svetosavskog i Parohijskog doma u ovom mestu. Svečanosti su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina i njegov zamenik, mr Ivan Bošnjak i Čedomir Janjić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, načelnik Školske uprave Zrenjanin Staniša Banjanin, načelnik Policijske uprave Bojan Marković, kao i predstavnici privrednog života grada. 
 
     
 
Nakon svetosavske priredbe, koju su pripremili učenici i nastavnici OŠ "Đura Jakšić", gostima su se obratili učesnici u projektu obnove Svetosavskog doma, arhitekti Olivera Paunović i Zoran Stojačić i akademski slikar Mihail Mile Kulačić. Ovaj umetnik, rođen u Perlezu, održao je besedu o istorijskim prilikama koje su prethodile gradnji Svetosavskog doma, početkom 19. veka. Dom je podignut u okviru kompleksa hrama Uspenja Presvete Bogorodice u centru sela, nalazi se u lošem stanju i predviđena je njegova revitalizacija.Unutrašnjost hrama oslikao je Uroš Predić, o čemu je Kulačić, između ostalog, rekao:
 - Crkvu su gradili u vreme i u državi koja prema njima nije bila blagonaklona, bez pristupa fondovima, od sopstvene zarade, bez kranova i tehnike. Da li je uopšte u ono vreme neko postavljao pitanje, danas uobičajeno – zar ne može jeftinije? Zašto ikonostas da slika slikar carskog parlamenta u Beču, zašto svod slikar Saborne crkve u Beogradu, zašto dva reda stolova u crkvi kad ih nemaju ni u Beogradu, Karlovcima, Novom Sadu, zašto tolika sala u Svetosavskom domu? Postoji jedna istočnjačka poslovica koja kaže da toranj i ako padne, još uvek je toranj. Svetosavski dom, iako oronuo proteklih decenija, stajao je dostojanstven, kao dom narodnog pastira, sa svojom uzvišenom blagošću, ne želeći da o nama, potomcima njegovih graditelja, ispriča priču ko smo i kakvi smo bili... Pružila se, eto prilika, da sa malo volje, truda i trpljenja i ljubavi izatkamo zidanu molitvu onome koji večno pamti – besedio je Kulačić. 
 
    
 
Arhitekt Zoran Stojačić, takođe rođen u Perlezu, upoznao je prisutne s konceptom obnove Svetosavskog i Parohijskog doma. On je naglasio da ovo zdanje ukazuje na pripadnost svom narodu i svom mestu, Perlezu i da treba da ima šire sadržaje.
- Ideja obnove nije konzervacija u postojećem stanju, već davanje "novog života" objektu i razdvajanje prostora namenjenog za stanovanje sveštenika od prostora koji treba da preraste u svojevrstan kulturni i duhovni centar. Osnove i gabariti bili bi zadržani u sadašnjim granicama, ali se u potpunosti menjaju funkcije unutar samog objekta, čime bi se dobio novi kvalitet i obezbedila budućnost Svetosavskog doma u novom kontekstu – naglasio je Stojačić. 
 
     
 
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Goran Knežević rekao je da postoji mogućnost da se i ministarstvo na čijem je čelu uključi u projekat obnove Svetosavskog doma, u okviru strategije oživljavanja sela.
 - U našim selima živi više od 40% stanovništva, svi se kunu u poljoprivredu i hoće da pomažu selu, ali do sada je malo toga bilo realizovano. Ova Vlada i administracija žele to da urade, što na delu pokazuje i ovaj primer. Ulažemo u sport, kulturu, u duhovnost, pre svega i mislimo da će samo na taj način ljudi ostajati na selu i samo tako ćemo imati napretka, poboljšanje standarda naših građana i bolji život – naglasio je ministar Knežević. 
 
 
Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor čestitao je đacima i nastavnicima škole u Perlezu slavu i istakao da je početak aktivnosti na obnovi Svetosavskog hrama značajan događaj ne samo za ovo mesto, već i za opštinu Zrenjanin i našu Eparhiju banatsku. On je dodao da očekuje i skori početak građevinskih radova, ali da o tome konačnu odluku treba da donesu arhitekti, lokalna samouprava, donatori i finansijeri projekta obnove.