Prijem za dobitnike nagrade ''Najbolje iz Banata''

Godišnja nagrada “Najbolje iz Banata“ uručena je i ove godine, a tim povodom zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić organizovao je prijem za ovogodišnje laureate, mr Hristinu Mikić, dr Milana Paroškog i Julijanu Vincan, kao i Ivana Danikova iz Banatskog udruženja književnika.


Nakon prijema, zamenik Janjić je, u Narodnom muzeju, nagrađenima uručio priznanja.
- Obično se nagrade dodeljuju u Beogradu, Novom Sadu i malo u ostalim gradovima Srbije, a samo ime nagrade ''Najbolje iz Banata“ dovoljno govori da mi imamo šta da nagradimo. Posebno je interesantno to što su nagrađeni ljudi van Banata – rekao je Janjić.
Danikov je istakao da je nagrada ''Najbolje iz Banata“ dodeljena jedanaesti put. Kvalitetni predlozi pristizali su tokom cele godine, pa je bilo teško odabrati najbolje.

 


Mr Hristina Mikić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, istakla je zadovoljstvo što joj je Banatsko udruženje književnika dodelilo ovu nagradu za doprinos uspostavljanju boljih veza između kulture i ekonomije i profesionalizaciju kreativnog sektora.
- Nagrada je veoma značajna jer su prepoznati napori koji su u ovoj oblasti uloženi, a reč je o oblasti koja je predstavljala deo društvene infrastrukture izvan ekonomije, te su otpori na ovim idejama izuzetno veliki – kazala je ona.
Julijana Vincan dobitnik je nagrade za razvoj moderne muzike, temeljizaciji i priznavanju još jednog vrhunskog vida kulturnog blaga, kaže da je ovo njena prva lična nagrada, ali da su, kako je navela, za to zaslužni i članovi benda „The Bite“. Pored tog benda Julijana peva i u grupi „Himera“, a takođe radi i na različitim muzičkim projektima.





- Zadovoljna sam što je kvalitet prepoznat. Moj bend je dobijao već neke nagrade, bili smo prepoznati ali u urbanim krugovima i ovo mi posebno znači jer nagradu dodeljuje udruženje književnika. Može se reći da i neki drugi ljudi, koji možda nisu toliko upoznati sa urbanom scenom, ipak prepoznaju kvalitet – navela je.
Milan Paroški kaže da mu je zadovoljstvo što nagradu ovog udruženja prima drugi put. On je ove godine nagrađen za doprinos trazotkrivanju i očuvanju sorabskog, rackog i srpskog postanka na očuvanju istorijskih i književnih baština.






- Drago mi je jer sam emocionalno i poslovno vezan za Banat. Pripadanje Banatskom udruženju književnika nije slučajnost, orijentacija prema Banatu je arhaična ili arhetipska orijentacija. Tragao sam za korenima, a ta traganja, i opredeljenje da živim salaškim životom vratila su me u Banat – rekao je Paroški i zahvalio na nagradi.