Stambena politika i upravljanje stambenim agencijama

Danas je u multimedijalnoj sali održana obuka u okviru programa EXCHANGE 3 koja se odnosi na projekat - Jačanje kapaciteta za upravljanje lokalnom stambenom politikom i novo upravljanje stambenom agencijom, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština i EU.

 

Bili su tu predstavnici Ministarstva građevinarstva i urbanizma i predstavnici gradova Zaječara, Smederevske Palanke i Novog Sada.

 

 


Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan istakao je da je stanovanje vrlo važna tema - izgradnja stanova i socijalnih stanova, te da bi o ovoj temi trebalo diskutovati socijalno odgovorno društvo.
- Ovo je važno jer podaci pokazuju da, kako u Srbiji, tako i u našem gradu, stanje nije zadovoljavajuće. Uporedni podaci sa gradovima Novi Sad i Zaječar pokazuju da grad Zrenjanin ima deficit u stambenom fondu. Razlog za to je odnos broja domaćinstva, tj. 46.500 i broja stanova, tj. 47.000, što očigledno pokazuje da bi trebalo započeti novu kampanju za stambenu izgradnju. Prethodni period nije bio najbolji jer je država subvencionisanjem zajmova povećala fiksne cene. Želeli bismo da to pokušamo na drugi način i da država učestvuje, ali da snizi cenu stambenog objekta kako bi građani mogli da kupuju stanove po povoljnijim uslovima - rekao je Karan, navodeći da je Zrenjanin na dobrom putu, ali da su Niš i Kragujevac ispred njega ..
- Mislim da je Zrenjanin sledeći grad u kome će novih 100 stanova doprineti ovom napretku - zaključio je Karan.