Stanisavljev: U rešavanje problema direktno uključiti i osobe sa invaliditetom

Iz gradskog budžeta ove godine izdvojena su značajna sredstva za poboljšanje uslova rada i života osoba sa invaliditetom, izjavio je danas zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev koji je zajedno sa članom Gradskog veća zaduženim za resor socijalne politike, Draganom Šašićem posetio Gerontološki centar u Zrenjaninu. 
Kako je rekao, Zrenjanin je jedan od deset  izabranih gradova i opština u kome će se u sklopu Lokalnog akcionog plana za poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom realizovati neki od projekata.
 
 
Stanisavljev je nakon razgovora a direktoricom Gerontološkog centra, Zoricom Vučković i korisnicima ove ustanove istakao da će po prvi put, u projekte koji se tiču poboljšanja uslova života i rada osoba sa invaliditetom, direktno biti uključeni i oni koji su, kako je naveo, povezani sa ovom problematikom.
- Uključivanjem osoba sa invaliditetom u projekte koji se tiču njih samih je od velikog značaja jer, oni sami znaju koji su to prioritetni problemi koje bi najpre trebalo rešavati - ukazao je Stanisavljev.
Prema njegovim rečima, podizanjem rampi, nabavkom niskopodnih autobusa, postavljanjem zvučne signalizacije na semaforima, kao i obezbeđivanjem dovoljnog broja parking mesta u gradu lokalna samouprava će učiniti da Zrenajnin bude grad pristupačan za sve. U tome će, ukazao je, biti korišćeni i pozitivni primeri iz drugih sredina.
 
 
 
 
Nenad Krbavac, član Udruženja paraplegičara i jedan od korisnika Gerontološkog centra, kaže da je ovo bila prilika da gradskim čelnicima ukažu na neke od problema osoba sa invaliditetom sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.
- Ukazali smo na problem zapošljavanja, a bilo je i priče o pristupačnosti i barijerama, prilagođavanju okruženja za naš normalan život. Takođe, ukazali smo i na pozitivne primere, ali i ono čemu treba da se stremi. Pomenuta je i priča o kancelariji za osobe sa invaliditetom, a koja bi bila pri Gradskoj upravi. To bi zapravo bila spona između Grada, Skupštine, Gradskog veća i gradonačelnika i svih drugih struktura u gradu, s jedne strane, a s druge strane organizacija osoba sa invaliditetom – rekao je on i napomenuo da bi na taj način bila uspostavljena bolja saradnja, te da bi u tom slučaju, zajednički,  mnogo uspešnije učestvovali u projektima i rešavanju problema osoba sa invaliditetom.