U duhu Svetosavlja - gradonačelnik u poseti Savezu Srba u Rumuniji

Dvodnevna poseta Temišvaru i Aradu mr Ivana Bošnjaka, gradonačelnika Zrenjanina i Dubravke Bulovan Bengin, članice Gradskog veća zadužene za kulturu, obrazovanje, nacionalne manjine i verske zajednice, završena je prisustvom Svetosavskoj akademiji, u zdanju temišvarske opere. Predstavnici zrenjaninske lokalne samouprave sastali su se sa predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji, ali i sa gradonačelnikom Arada, Georgeom Falkom. Proslavi Svetog Save u oba rumunska grada, uz zrenjaninsku delegaciju, prisustvovali su i specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Radoslav Pavlov i generalni konzul Srbije u Rumuniji, Lazar Manojlović.
 
     
 
- U Rumuniji živi 18.568 Srba. Od toga trećina njih žive u Temišvaru, trećina u mestima oko Temišvara, uključujući i Arad, dok je poslednja trećina u naseljima oko Dunava. Svega 400 Srba živi u Bukureštu. Savez Srba u Rumuniji je krovna organizacija i zastupa interese srpske zajednice u Rumuniji. Mi, kao jedna od 18 nacionalnih manjina u Rumuniji, uživamo sva prava koja rumunska država posvećuje nacionalnim manjinama, te imamo i pristup budžetskim sredstvima za očuvanje nacionalnog identiteta. Sve aktivnosti Saveza i idu u tom smeru - rekao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.
 
- Srpska nacionalna zajednica je najvrednija u Rumuniji, jer ostale nacionalne zajednice zajedno ne organizuju toliko aktivnosti koliko ih mi organizujemo. Proslava školske slave - Svetog Save je nalepša i najveća proslava koju organizuju Srbi u rasejanju. Inače, u Rumuniji funkcioniše sedam četvorogodišnjih škola, na žalost sa malim brojem đaka, jedna osnovna škola koja broji svega 23 učenika od 1. do 8. razreda i Srpska gimnazija "Dositej Obradović" u Temišvaru u kojoj oko 300 đaka pohađa nastavu od 1. do 12. razreda. Oko 600 učenika u rumunskim školama uče srpski jezik kao fakultativni predmet - reči su dr Slavomira Gvozdenovića, narodnog poslanika u rumunskom parlamentu. Gvozdenović je izrazio želju da se pronađe neko rešenje da srpska deca koja žive u Rumuniji posete maticu i upoznaju se sa svojim vršnjacima u Srbiji. 
 
     
 
- Cilj ove posete je da, između ostalog, povežemo kulturne, političke i nacionalne prostore u jednu celinu, te da vidimo na koji način jedni drugima možemo da pomognemo. Na najmlađe generacije treba preneti želju da razvijaju svoj jezik i kulturu i da imaju osećaj pripadnosti srpkom narodu. Stoga saradnja između Temišvara i Zrenjanina uvek treba još više da se razvija - rekao je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. - Naša saradnja se u budućnosti može zasnivati i na zajedničkom participiranju za sredstva iz fondova Evropske unije. Tu pre svega mislim na neke elementarne stvari, zaštitu životne sredine, mrežu povezivanja gradova. Posebno želimo da ostvarimo saradnju sa našim bratskim gradovima, pre svega sa onima koji su Evropskoj uniji, poput Bekeščabe, Arada i Temišvara - dodao je on 
 
- Mi imamo pozitivna iskustva sa Mađarskom, kada su u pitanju prekogranični projekti i rešili smo nekoliko značajnih problema, s jedne i druge strane. Takvu saradnju bi trebalo da uspostavimo i sa lokalnim samoupravama iz srpskog Banata.  Mi smo veoma zainteresovani za projekat "Dunavske strategije" koji podrazumeva investicije od 50 milijardi evra. Arad je tu definisan kao logistički centar - objasnio je George Falka, gradonačelnik Arada.
 
S obzirom da i teritoriji Grada Zrenjanina pripada osam kilometara dunavske obale, to znači da postoji mogućnost da se Zrenjanin, posredstvom Arada, uključi na neki način u "Dunavsku strategiju" - zaključila su dva gradonačenika.