Zrenjanin domaćin ''Kupa nacija'' u boksu za žene

Naredne nedelje, od 9-12. januara, naš grad biće domaćin još jednog bokserskog spektakla - međunarodnog turnira u boksu za žene "Kup nacija", na kom je učešće najavilo 130 takmičarki iz 16 zemalja. Organizatori takmičenja su bokserski savezi Vojvodine i Srbije, tehnički organizatori su bokserski klub "Banat" Zrenjanin, Sportski savez Grada Zrenjanina i Javna ustanova Sportski objekti Zrenjanin, a pokrovitelji Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine. Turnir se održava u zrenjaninskoj hali sportova – "Kristalnoj dvorani". 
 
 
Javnosti su se danas obratili organizatori, domaćini i učesnici turnira, na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu. U ime domaćina, Grada Zrenjanina, obratili su se gradonačelnik mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća Zlatana Ankić, ispred organizatora direktor turnira i predsednik Vojvođanskog bokserskog saveza Jovan Panić, šef stručnog štaba ženske bokserske reprezentacije Srbije i prvi trener ženskih selekcija Marko Tubić, njegov pomoćnik i trener Stevan Čizmić, kao i bokserska i sportska legenda našeg grada, Zvonko Vujin, u ulozi promotera turnira. Ovom prilikom potpisan je ugovor o organizaciji turnira, između Vojvođanskog bokserskog saveza i Grada Zrenjanina. 
 
Kako se danas moglo čuti, Zrenjanin će se sportskoj javnosti naše zemlje predstaviti kao domaćin još jednog velikog sportskog događaja i ugostiti više od 200 učesnica, trenera i službenih lica iz 16 zemalja: Srbije, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Holandije, Engleske, Mađarske, Poljske, Rusije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Indije i Kazahstana. Bokserke će se nadmetati u tri uzrasne kategorije: elita-seniorke, mlade devojke i juniorke (Elite Woman, Youth Girls, Junior Girls), a u žiriju za borbe naći će se, između ostalih, naši nekadašnji i sadašnji bokserski asovi Zvonko Vujin, Tadija Kačar, Dragomir Vujković, Milenko Jovičić, Milan Piperski. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, ističe značaj jednog ovakvog takmičenja za promociju sporta, ali i našeg grada:
- Dobro je da se Zrenjanin promoviše kao sredina koja može uspešno da organizuje ovakve sportske turnire, da se u javnosti istakne da grad živi na pravi način, a prisutan je i ekonomski efekat, jer se dovođenjem većeg broja gostiju poboljšava i privredni ambijent. Potrudili smo se, uz ljudske i materijalne resurse koji su nam bili na raspolaganju, uz naše prijatelje iz Bokserskog saveza Vojvodine i sve druge prijatelje i sponzore turnira, da na najbolji način organizujemo ovo značajno takmičenje – istakao je gradonačelnik Zrenjanina i posebno se zahvalio Zvonku Vujinu, nekadašnjem bokserskom asu, što je svojim autoritetom i imenom pristao da podrži organizaciju turnira.
 
 
Članica Gradskog veća zadužena za sport, Zlatana Ankić, posebno je ukazala na značaj turnira u promociji sporta i fizičke kulture.
- Naš cilj je vraćanje gradu nekadašnjeg sportskog sjaja i promovisanje sporta i sportskog života kao vrednosti za sve naše sugrađane – istakla je Ankićeva i pozvala Zrenjanince da prisustvuju turniru u što većem broju i pre svega, pruže podršku našim takmičarkama, članicama reprezentacije Srbije. 
 
Jovan Panić, predsednik Vojvođanskog bokserskog saveza i direktor turnira, rekao je da je "Kup nacija" dobio zvanično priznanje Evropske bokserske federacije da je najjači turnir u ženskom boksu na evropskom kontinentu. 
- Zbog svoje velike bokserske tradicije i organizatorskih mogućnosti i sposobnosti, prepoznali smo Zrenjanin kao grad za održavanje jednog ovakvog takmičenja, u čemu smo dobili podršku gradskih čelnika. Publika u Kristalnoj dvorani imaće tokom četiri dana priliku da vidi "krem" ženskog olimpijskog boksa, koji je po prvi put izašao na scenu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Reprezentacije poput Kazahstana, Rusije, Indije su velesile u ženskom boksu i biće predstavljene i u Zrenjaninu. Očekujem da publika uživa u borbama, a od grada Zrenjanina da bude pravi i gostoljubiv domaćin – rekao je Panić. 
 
 
Šef stručnog štaba i prvi trener ženske bokserske reprezentacije Srbije, Marko Tubić, istakao je da će domaću reprezentaciju predstavljati 24 takmičarke – 10 u seniorskoj, 13 u mlađoj i jedna u juniorskoj kategoriji, a među njima će biti i Zrenjaninka Milanka Mima Tadić, članica BK "Banat", koja će nastupiti u seniorskoj kategoriji, do 54 kg težine.  
 
Takmičenja u okviru 2. Kupa nacija počinju u sredu, 9. januara, u 15 časova, eliminacionim borbama. Ceremonija otvaranja turnira održaće se istog dana u 17.30 časova. U četvrtak, 10. januara i petak, 11. januara, na programu su četvrtfinalne i polufinalne borbe, takođe s početkom u 15 časova, dok je subota, 12. januar dan predviđen za finalne borbe, koje počinju u 13 časova. Po završetku finalnih borbi obaviće se svečana dodela medalja i pehara i zatvaranje turnira. 
 
Ulaz na sve borbe turnira je besplatan.