Aerodrom ''Nikola Tesla'' - Investirajte u Srbiju i Zrenjanin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED, Aerodrom "Nikola Tesla" i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave danas su na beogradskom aerodromu promovisali treći ciklus kampanje za privlačenje investicija u Srbiju, nazvane "Sledeća investiciona destinacija: Srbija". Tom prilikom predstavljeni su gradovi i opštine koji su certifikovani kao sredine povoljne za ulaganje: Zrenjanin, Novi Sad, Kruševac, Paraćin, Vršac, Užice i Sombor.
 
      
 
Kampanja bi trebalo da usmeri pažnju domaćih i stranih investitora na Srbiju kao sledeću investicionu destinaciju gde se, "sasvim prirodno, uzgaja uspeh zdravih investicija". Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović i predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić potpisali su Sporazum o saradnji na Programu sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, a potpisivanju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević, privrednici i strani investitori koji posluju na lokalu, kao i gradonačelnici i predsednici certifikovanih opština. Ispred Grada Zrenjanina svečanosti je prisustvovao gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak.
 
     
 
Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović rekla je da država planira da ove godine privuče dve milijarde evra investicija, a da taj novac treba ravnomerno raspodeliti u razvoj cele Srbije. Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno pet milijardi evra investicija kako bi srpska privreda mogla da se nosi sa konkurencijom u okruženju i u Evropskoj uniji.
- Naš cilj je da Srbija bude među 50 najatraktivnijih investicionih destinacija za strane investitore. Da bi to učinili, moramo svi zajedno da radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta i promociji Srbije kao dobre investicione destinacije - izjavila je ministarka i dodala da centralna vlast mora da pruži političku sigurnost i makroekeonomsku stabilnost, a lokalne samouprave moraju da urade svoj deo posla, da podignu svoje kapacitete, da olakšaju poslovanje, da se modernizuju i da preuzmu inicijativu.
 
     
 
- Na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja moramo zajedno da radimo – država, lokalne samouprave i NALED - rekla je ministarka, uz konstataciju da je tokom proteklih godina značajan broj opština unapredio svoju administraciju i dobio certifikate o povoljnom poslovnom okruženju. Ona nije propustila priliku da naglasi i zašto se Zrenjanin našao među gradovima i opštinama sa najpovoljnijim poslovnim okruženjem.
- Jako je bilo važno da investitori imaju gde da dođu u Zrenjanin. Preduslov je bio pravljenje kvalitetne i dobro infrastrukturno opremljene industrijske zone, ali je sigurno bila važna i saradnja s lokalnom samoupravom u podizanju efikasnosti u izdavanju svih dozvola i saglasnosti, u smanjenju nadoknada prema postojećim i potencijalnim investitorima, svemu onome što jeste dobro partnerstvo između lokalne samouprave i poslovnog subjekta koji tu privređuje – istakla je ministarka Kalanović.
 
      
 
Obilazeći nekoliko "udarnih" punktova na Aerodromu "Nikola Tesla", na kojima će narednih godinu dana biti istaknuti panoi, bilbordi i zastava sa imenom Zrenjanina, kao jednog od grada u Srbiji u koji treba investirati, gradonačelnik Ivan Bošnjak rekao je da je ova kampanja, pre svega zbog velike frekvencije poslovnih ljudi, veoma značajna za našu zemlju, a samim tim i za grad Zrenjanin.
- Zrenjanin će, tako, biti predstavljen odmah, pri prvom susretu mnogih sa državom Srbijom, kao i onima koji odlaze sa aerodroma, da negde u sebi ponesu sliku Zrenjanina i ovog suncokreta, koji nas simbolično predstavlja. U kampanji učestvujemo zajedno sa "Dijamantom", koji je, otprilike, primer prerađivačke industrije za koji se zalažemo i koji želimo da se, uz poljoprivredu, maksimalno razvija u Zrenjaninu – rekao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
Uključujući i gradove i opštine koji su danas predstavljeni na beogradskom aerodromu, Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju do sada je steklo 25 lokalnih samouprava, a još 21 se nalazi u postupku certifikacije.