Ambasadorka Kube u poseti Zrenjaninu: Negujemo saradnju naših naroda

Njena Ekselencija Mercedes Martinez Valdez, ambasadorka Republike Kube u Srbiji, posetila je danas Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin", tačnije, Klub Ujedinjenih nacija, koji postoji u toj školi, a čija je jedna od aktivnosti namera da se učenici viših odeljenja upoznaju sa drugim kulturama i načinima života. Nakon posete školi, ambasadorku Kube primio je u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak.
 
      
 
Događaju u OŠ "Žarko Zrenjanin" su, ispred Grada Zrenjanina, prisustvovali i članica Gradskog veća Zlatana Ankić i zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev.
 
Slavica Novaković, profesor istorije i rukovodilac Kluba Ujedinjenih nacija u toj školi, kaže da je 2006. godine prvu posetu njihovoj školi imao prvi konzul Kube, a današnji dolazak ambasadorke predstavlja nastavak prijateljstva i saradnje s Kubom.
- Velika nam je čast što nam je ambasadorka Valdez danas u poseti i što će trideset i pet učenika, članova Kluba UN, imati priliku da sa njom govore o toj prelepoj i prijateljskoj zemlji – kazala je ona. 
 
 
Boraveći drugi put u našem gradu, a prvi put u ovoj školi, ambasadorka je istakla da je njena današnja poseta u sklopu aktivnosti koje su posvećene uspostavljanju sedamdesetogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Kube.
- Upoznali smo grupu učenika koji su posvećeni zadacima i aktivnostima Ujedinjenih nacija u okviru škole, a Kuba, kao član UN, takođe se predstavila izložbom muzičkih instrumenata i voća iz njenog podneblja. Na javnom času učenicima smo predstavili našu zemlju i narod. Iskoristiću ovu priliku da pozdravim građane Zrenjanina, da se zahvalim lokalnim vlastima, a najpre profesorima i direktoru škole za pomoć koji su nam pružili u organizaciji ove aktivnosti – istakla je ambasadorka Mercedes Martinez Valdez, uz uverenje da će ova aktivnost doprineti boljem upoznavanju Kube, prijateljske zemlje koja neguje tradicionalno dobre odnose sa Srbijom. 
 
 
Tokom srdačnog razgovora u Gradskoj kući, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao je da, iako su u pitanju udaljene zemlje, naši narodi imaju dodirnih tačaka, slični su po mentalitetu i neguju višedecenijsku saradnju i prijateljstvo.
- Razmenili smo danas mišljenja i razgovarali o mogućnostima da se ta saradnja nastavi i da, osim upoznavanja s kulturom, produbimo saradnju na oblasti nauke, medicine, sporta, u kojima je Kuba veoma uspešna – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
      
 
Tokom današnjeg razgovora nagoveštena je i mogućnost da na turniru u bič-voleju, odbojci na pesku, čije se održavanje planira tokom leta u Zrenjaninu, učestvuju i takmičari sa Kube. Ova zemlja poznata je po vrhunskim sportistima u više sportskih grana, a jedan od kolektivnih sportova u kome Kubanci postižu najznačajnije rezultate upravo je – odbojka.