Grad Zrenjanin dodelio novčana sredstva najboljim učenicima i studentima

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, danas je u Baroknoj sali Gradske kuće svečano uručio ugovore o dodeli novčanih sredstava najboljim učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije Grada Zrenjanina za postignute rezultate za školsku 2012/2013. godinu. Kriterijume konkursa ove godine ispunilo je 84 studenata i 2 učenika i oni će, u devet mesečnih rata, dobiti na mesečnom nivou po 8.600 dinara (studenti), odnosno 4.000 dinara (učenici). Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Zrenjanina za 2013. godinu. 
 
      
 
Podsećamo, uslovima konkursa, za novčana sredstva mogli su da konkurišu svi redovni studenti druge ili viših godina sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina, koji se školuju na budžetu Republike Srbije, sa prosekom ocena najmanje 9.00, bez ponovljene godine studija, dok je za učenike ključni kriterijum, osim odličnog uspeha, bio da su u u prethodnoj školskoj godini ostvarili pojedinačne rezultate na republičkim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije osvajanjem jednog od prva tri mesta ili da su učestvovali na međunarodnom takmičenju. Jedan od zajedničkih uslova bio je i da, na osnovu Zakona o učeničkom i studentskom standardu, učenici i studenti koji ispunjavaju kriterijume na oba nivoa moraju da se opredele da li će primati gradsku ili republičku stipendiju. 
 
      
 
Svečanosti su, osim dobitnika novčanih sredstava, prisustvovali i članica Gradskog veća grada Zrenjanina, ujedno i predsednica Komisije za dodeljivanje novčanih sredstava, Dubravka Bulovan Bengin, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, načelnik Školske uprave u Zrenjaninu Staniša Banjanin, dekan Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" prof dr Milan Pavlović, kao i predsednik humanitarne organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović.
 
   
 
Obraćajući se prisutnim učenicima, studentima i članovima njihovih porodica, gradonačelnik Ivan Bošnjak rekao je da mu je čast i obaveza što njegova generacija danas može da nešto posveti generaciji u koju se ulaže za budućnost.
 - Ovo je najlepša stvar koja se od početka godine dešava u gradu, a to je omogućavanje najboljim učenicima i studentima naše zajednice da im se uslovi školovanja i studiranja olakšaju. Želim vam da stečena znanja primenite u praksi u vašem gradu i da ova sredstva ne budu nikakav kredit koji bi materijalno vraćali, kroz novac, već da vi, najbolji deo ove zajednice, sutra budete dobri stručnjaci u svojim oblastima i svom poslu, ali isto tako i dobri roditelji, dobra publika u pozorištu, dobre komšije, dobri vaspitači svoje dece... – poručio je tokom  današnje svečanosti gradonačelnik Bošnjak.