Otvorena 3. Olimpijada tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope

U Kulturnom centru Zrenjanina danas je svečano otvorena treća Olimpijada tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope. U organizaciji Asocijacije tehnike, informatike i obrazovanja jugoistočne Evrope, i uz učešće osnovaca i srednjoškolaca iz nekoliko zemalja iz okruženja, manifestacija ima za cilj da učenici predstave svoje tehničke, informatičke i naučne radove i eksperimente, uz razmenu iskustva u tim oblastima i organizovanje stručnih, tematskih skupova.. 
 
 
 
Učešće na ovom skupu uzeli su predstavnici Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i naše zemlje, kojima se na ceremoniji otvaranja obratio predsednik Asocijacije tehnike, informatike i obrazovanja jugoistočne Evrope prof. dr Slobodan Popov. 
 
On je istakao da je tehničko stvaralaštvo mladih veoma važna oblast, te da je danas veza između tehnike i informatike neraskidiva, i u tom smislu se i planiraju naredne aktivnosti Asocijacije. 
 
 
 
Učesnike manifestacije i sve goste našeg grada pozdravila je pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević koja je, zajedno s pomoćnikom gradonačelnika Simom Salapurom, prisustvovala otvaranju. Istakavši značaj organizovanja ovakvih skupova i popularizacije nauke, tehnike i informatike među mladima, ona je podsetila na napore koje Zrenjanin čini kako bi postao jedan od vodećih gradova u Srbiji u oblasti IT sektora. 
 
 
 
“S tim ciljem pokušavamo da svakodnevno stvaramo ambijent u kom će biti moguće kvalitetno se obrazovati u toj oblasti, u našim srednjim školama, Visokoj tehničkoj školi i na Tehničkom fakultetu. Dobili smo dozvolu za otvaranje još jednog odeljenja IT smera, a preko sistema dualnog obrazovanja omogućavamo đacima i studentima da stiču praksu u informatičkim kompanijama koje se otvaraju u našem gradu. S praksom razvoja Zrenjanina kao IT centra nastavićemo i u narednom periodu”, poručila je Željka Milošević učesnicima treće Olimpijade tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope.