U Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, danas se, odlukom Saveza jevrejskih opština Srbije, širom zemlje obeležava polaganjem cveća, prigodnim skupovima i sećanjima na događaje i Jevreje stradale tokom Drugog svetskog rata. Taj datum ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
 
 
 
Kao i prethodnih godina, potomci Jevreja iz Velikog Bečkereka i Petrovgrada i predstavnici Grada Zrenjanina položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinanoge i na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, deportovane u beogradske logore, kao i evociranjem uspomena na žrtve Holokausta iz našeg grada.
 
U ime Grada Zrenjanina venac su na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica Skupštine grada Ljuba Travica. Prisutnima su se obratili predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov i Duško Radišić, koji je istakao da je naš grad primer višenacionalne sredine i da je naša dužnost i obaveza, ali pre svega, želja, da svake godine obeležavamo datume stradanja naših nekadašnjih sugrađana. 
 
 
 
“U saradnji s jevrejskom zajednicom obeležavamo godišnje dva datuma s tugom i dužnim poštovanjem prema stradalim Jevrejima iz našeg grada. Jedan je 27. januar, koji se obeležava širom sveta, a drugi je 18. avgust, dan stradanja, praktično, cele jevrejske populacije u gradu, kada takođe šaljemo poruke mira i zajedničkog suživota građana Zrenjanina. Važniji od obeležavanja datuma su svakako i časovi u školama, gde mladim generacijama treba ukazivati i objašnjavati zašto je došlo do genocida i da se on nikada više ne sme ponoviti”, poručio je pomoćnik gradonačelnika.  
 
Potpredsednik JO Zrenjanin Vladimir Arsenić, takođe je podsetio na žrtve Holokausta u nacističkim logorima širom Evrope i na stradanja Jevreja u našem gradu. Kazao je da jevrejska zajednica u srednjem Banatu danas okuplja oko 200 članova, da ih je na teritoriji Srbije oko 3.000, najviše u Beogradu.
“Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, pred rat, živelo je više od 30 hiljada Jevreja i samo oko 3.000 ih je preživelo. Danas, u Zrenjaninu, ta zajednica je aktivna i prisutna u javnosti, i pored komemorativnih skupova organizuje različite manifestacije, nekoliko godišnjih izložbi, sportske igre. Jevrejska zajednica uvek je bila sastavni deo ovog društva i ponašala se vrlo odgovorno prema društvu i mislim da se i društvo srazmerno tome ponaša i prema Jevrejskoj zajednici. S Gradom Zrenjaninom ostvarujemo dobru saradnju”, rekao je Arsenić.  
 
 
 
Jevreji iz našeg grada doživeli su pogrom na početku Drugog svetskog rata, kada je 18. avgusta 1941. godine, njih oko 1.300, šlepovima, Begejom, odvedeno je u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja tek oko 10 odsto nekadašnje populacije, pretežno potomaka nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.