Ministar Milan Krkobabić u Zrenjaninu - otvaranje 1. Sajma ''Mladenci''

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, boravi danas u Zrenjaninu. Nakon sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, on je razgovarao s funkcionerima opština Srednjebanatskog okruga i predstavnicima zemljoradničkih zadruga iz našeg regiona, a u nastavku posete Gradu Zrenjaninu, u sportskoj hali Medison ministar će svečano otvoriti 1. Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije - Sajam “Mladenci”.
 
 
 
 
Prijemu i sastanku u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina prisustvovali su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
Ministar Krkobabić je kazao da se zadrugarstvo u srednjem Banatu budi na pravi način i istakao da na tom području postoji 99 zadruga, od kojih 60 uspešno posluje, a da je krajem prošle i početkom ove formirano 8 novih zadruga.
 
"To je lep primer da budimo zadrugarstvo na pravi način, ali i uradili smo nešto konkretno. U Jaši Tomiću, Zadruga Modoš dobila je podsticajna sredstva krajem prošle godine u iznosu od preko 10 miliona dinara za kupovinu mehanizacije i to je pravi primer", rekao je on i naveo da su u ovoj godini za razvoj zadrugarstva, pomoć i pospešivanje rada zadruga izdvojena znatno veća sredstva, a očekuje se da deo tih bespovratnih sredstava biti opredeljen i za zadrugare srednjeg Banata. 
 
"Za novoformirane zadruge do 50 hiljada evra, za postojeće 100 hiljada evra. Uskoro će biti raspisan konkurs i očekujemo da će i ovih 99 plus 8 novoformiranih uzeti učešće i biti podržane od strane lokalnih samouprava", kazao je Krkobabić.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što će zadrugarima biti pružena pomoć  i rekao da je Grad tokom prethodnih godina izdvajao značajna sredstva za pomoć ovdašnjim poljoprivrednicima na razne načine - od sređivanja atarskih puteva, kopanja kanala, bušenje bunara, stočare smo stimulisali poklanjanjem junica, pomagali pčelare, a u pripremi je još novih projekata.  
 
Akademik Škorić je rekao da se Akademijski odbor priključio projektu koji je pokrenuo ministar Krkobabić “500 zadruga u 500 sela Srbije” i naglasio da se prethodnih dvadesetak godina veliki broj zadruga ugasio, a sela ostala prepuštena sama sebi.
 
“Želja je naša da udruženi budemo jači i da putem zadruga motivišemo, objedinimo i imamo drugi status svih koji žele da ostanu i žive na selu. Akcija se posebno usmerava prema mladim ljudima da ne bude toga da se srpska sela gase, jer, 86 odsto srpskih sela je u fazi smanjenja stanovnika. Hajde da krenemo u suprotnom pravcu i omogućimo uslove mladima da ostanu na selu, a to može uz pomoć države i samoinicijative na lokalnom nivou, a rekao bih i nauke i struke", rekao je Škorić.   
 
 
 
Krkobabić je posle sastanka u Gradskoj kući otvorio 1. Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije - "Mladenci", koji se od danas do nedelje održava u sajamskoj hali "Medison" u Zrenjaninu.
 
"Ovo je sjajna manifestacija i sve se vrti oko toga da selo ponovo stavimo u žižu interesovanja i da pokušamo da u selima u Srbiji stvorimo uslove da mladi ljudi imaju mogućnost izbora, ne da ih zadržimo u selima, već ponudimo mogućnost izbora", rekao je on.
 
 
 
U okviru te nove sajamske smotre na sajamskoj mapi naše zemlje održaće se brojne tribine i savetovanja na temu poljoprivrede i života na selu, sa centralnim tematskim skupom "Razvoj organske proizvodnje u Srbiji". Biće organizovan i celodnevni kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda.
 
Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije – Kabineta za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Srpske akademije nauka i umetnosti.