Nova velika investicija u Zrenjaninu - ''MPZ Agrar'' gradi najveću hladnjaču u regionu

Samo nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora s kompanijom “Eseks”, u Zrenjaninu je danas ozvaničen početak realizacije još jedne velike investicije, po visini ulaganja sigurno jedne od najvećih do sada u novim gradskim industrijskim zonama. Preduzeće “MPZ Agrar” iz Novog Sada, koje posluje u sastavu Industrije mesa “Matijević”, postalo je danas vlasnik 10 hektara zemljišta u industrijskoj zoni “Severozapad - Elemir” i na tom prostoru će podići hladnjaču kapaciteta 15.000 tona, sa sektorima za duboko zamrzavanje voća po posebnoj tehnologiji. Takođe, "MPZ Agrar" planira i zasade voća na oko 1.000 hektara, od kojih oko 300 na teritoriji Zrenjanina. Zemljište je preduzeću pripalo za 65,9 miliona dinara, a ukupna investicija procenjuje se na čak 20 miliona evra. 
 
 
 
Ugovor su svečano potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor “MPZ Agrar” Željko Radanović i direktorka Industrije mesa “Matijević” Branka Grubor. Kako je istaknuto tokom svečanosti, u Zrenjaninu će biti podignuta najveća hladnjača na ovim prostorima, a biće namenjena skladištenju višanja i povrća. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina ocenio je ovu investiciju kao izuzetno značajnu, jer će jedna domaća kompanija uložiti 20 miliona evra, ne samo u industrijsku proizvodnju, već u razvoj poljoprivrede i agrara uopšte.
“Prošle godine sam najavljivao nekoliko velikih investicija u oblasti poljoprivrede u Zrenjaninu i mislim da je ovo sjajna vest ne samo za naš grad, nego i za celu Srbiju. Preko 200 zaposlenih biće u ovom pogonu, hiljadu hektara sa zasadom višanja, veoma ozbiljna investicija, hladnjača najveća ne samo na ovim prostorima, nego i u okruženju, i to će biti baš ovde, u Zrenjaninu. Zadovoljan sam što veliki investitori dolaze u naš grad, što smo interesantni za strance, ali sam još zadovoljniji što naše, domaće kompanije vide Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje”, rekao je Čedomir Janjić nakon potpisivanja ugovora. 
 
 
Direktor “MPZ Agrar” Željko Radanović potvrdio je da to preduzeće ima u planu podizanje hladnjače za preradu višnje i povrća, sa pomenutim kapacitetom, a da će gradnja početi narednog proleća.
“U planu je da se za nekih godinu ipo dana gradnja i završi. Biće zaposleno najmanje 200 radnika, a plate će biti na zavidnom nivou. Radićemo i otkup povrća i višnje od kooperanata, u ovoj hladnjači će se zamrzavati i prerađivati najveća količina višnje i kao takva izvoziti na tržište Evropske unije”, kazao je Radanović.