Nova mehanizacija u Poljoprivrednoj školi - kvalitetnije praktično znanje

S ciljem praćenja savremenih tehnologija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, zrenjaninska Poljoprivredna škola u delu praktične nastave omogućuje učenicima sticanje znanja na savremenoj mehanizaciji. Tako je ove školske godine mehanizacija te obrazovne ustanove obnovljena savremenim traktorom Armatrak 704, u čijoj kupovini je, izdvojivši finansijska sredstva, učestvovao i Grad Zrenjanin.
 
 
 
Tim povodom, danas je školsko imanje na Mihajlovačkom drumu posetio gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnicima Duškom Radišićem i Simom Salapurom i članom Gradskog veća zaduženim za resor prosvete i obrazovanja Slavišom Vlačićem, a u poseti je bila i načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić.
 
 
 
Janjić je istakao važnost praćenja savremenih tokova u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i na oglednim parcelama Poljoprivredne škole.
“Poljoprivredna škola u našem gradu već decenijama unazad primenjuje sistem dualnog obrazovanja, a Grad Zrenjanin u saradnji sa školom i zemljoradničkim zadrugama i kompanijama iz oblasti agrara, omogućuje učenicima da na najbolji mogući način steknu praktično obrazovanje.
Trudimo se da njihovo školovanje unapredimo, pa tako iz godine u godinu obnavljamo školsku mehanizaciju i kompletan prostor školskog imanja.Želim da istaknem da smo pre četiri godine renovirali objekat škole, deca su se posle dužeg vremena vratila u školske klupe svoje škole u Makedonskoj ulici i na to smo svi ponosni”, rekao je gradonačelnik i dodao da živimo u agrarnoj sredini, i da naša deca treba da stiču kvalitetno praktično znanje, a da lokalna samouprava čini sve napore kako bi i nakon završene škole ostali na svojim imanjima i bavili se intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom.
 
 
 
Danas Poljoprivrednu školu pohađa 600 učenika i ove godine zbog velikog interesovanja, ukazala se potreba za otvaranjem još jednog odeljenja. Takođe, na oglednim parcelama Poljoprivredne stručne službe i "Delta agrara" obavlja se praktična nastava, u toku je i podizanje savremenog voćnjaka sa protivgradnim mrežama i sistemima za navodnjavanje. Na školskom imanju praktičnu nastavu obavljaju i budući veterinari, te se gradonačelnik upoznao i s tim segmentom rada škole. Učenici svakodnevno brinu o stočnom fondu na imanju, istovremeno stičući znanja neophodna za rad u struci.
 
 
 
“Kako bi učenicima omogućili sticanje savremenog znanja u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje, moramo pratiti sve novine kako u ratarskoj proizvodnji, tako i u oblasti voćarstva”, kaže direktorka škole Milica Damjanović Tomin, koja je ovu priliku iskoristila i da se zahvali gradonačelniku Čedomiru Janjiću na dosadašnjoj uspešnoj saradnji.
“Na oglednom voćnjaku biće zastupljene gotovo sve kulture i zasadi voća koje uspeva na našem podneblju. Kompletan voćnjak biće i pod sistemom za navodnjavanje, što je neophodan segment proizvodnje zbog izmenjenih mikroklimatskih uslova i sve učestalije suše. U narednim danima očekuje nas sađenje sadnica, ali i postavljanje sistema za navodnjavanje,”, istakla je Damjanović Tomin, nakon obilaska školskog imanja.