Održan Balkanski šampionat u drumskom hodanju - dominacija Turaka, jedna medalja za Srbiju

Grad Zrenjanin i mesna zajednica Ečka bili su danas uspešni domaćini atletskog Balkanskog šampionata u drumskom hodanju. Nastupilo je 115 takmičara iz devet zemalja, koji su se nadmetali u tri uzrasne kategorije, u muškoj i ženskoj konkurenciji, na atraktivnoj stazi pored dvorca „Kaštel“ u  Ečki. U to mesto stigli su atletičari iz Bugarske, Rumunije, Moldavije, Grčke, Turske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine i Srbije, a dosadašnjoj regionalnoj grupi država po prvi put se na jednom balkanskom šampionatu pridružila i Ukrajina. 
 
 
 
Šampionat je svečano otvoren u prelepom parku “Kaštela”, a sve učesnike i goste pozdravili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, koji je i proglasio takmičenje otvorenim. On je istakao da je Balkanski šampionat u ovogodišnjem planu rada Atletskog saveza Srbije, zahvalio se zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi i mesnoj zajednici “Ečka” na organizaciji i na tome što će iz Srbije danas poslati lepu atletsku sliku.
“Osam reprezentacija sa strane, takmičari i sportski radnici sigurno će iz Ečke, iz ovog lepog “Kaštela” poneti prelepe utiske, a to je u suštini i cilj nas koji učestvujemo u organizaciji sportskih događaja da promovišemo sport, prave vrednosti, ali i ono što Ečka i grad Zrenjanin zaslužuju što se tiče turističkih kapaciteta”, kazao je nekadašnji proslavljeni atletski reprezentativac naše zemlje i ocenio učešće naših takmičara na šampionatu.
 
 
 
“Hodanje je disciplina koja je kod nas dugo prisutna, najveći uspeh postigao je svojevremeno Aleksandar Raković na 50 kilometara, koji je danas i glavni koordinator za tu grupu disciplina. To je vrlo teška atletska disciplina, traži dosta odricanja, treninga, voleo bih kada bi neko od naših takmičara bio u konkurenciji za medalju, ali mislim da to neće biti nimalo lako. Odnedavno je član Balkanske federacije i jedna atletska velesila Ukrajina, po prvi će upravo danas nastupati na Balkanskom šampionatu. Nadam se da će našim mladim takmičarima i ekipi koju imamo ovaj šampionat biti veliko iskustvo”,  naglasio je Branković.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin sportska sredina, u kojoj sport zauzima veoma značajno mesto.
“Želim da vas pozdravim u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i svoje lično ime, i da odavde, iz Ečke ponesete što više lepih utisaka, da steknete nova prijateljstva i ostvarite na ovom šampionatu dobre rezultate”, poručio je Salapura na otvaranju, ujedno se zahvalivši Atletskom savezu Srbije i direktoru Brankoviću što su ukazali čast Zrenjaninu i Ečki da budu domaćini Balkanskog šampionata, a mesnoj zajednici Ečka i Atletskom klubu “Proleter” zahvalio se na nesebičnom doprinosu i pomoći u organizaciji čitavog takmičenja. 
 
 
 
Reprezentaciju Srbije u Ečki je predstavljalo šest takmičara: Gogov Danica, Savićević Tijana, Popović Marija, Stanković Rebeka, Delčev Jovan i Proročić Miloš.
 
Hodači iz pet zemalja su osvojili danas medalje u Ečki: dominantna na ovom šampionatu bila je Turska, čiji su takmičari osvojili 9 medalja, od čega 3 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane. Grci se vraćaju kući sa 5 odličja – 2 zlata, 1 srebrom i 2 bronze. Po jedno zlato i srebro odlazi u Ukrajinu, jednu bronzanu medalju osvojila je Rumunija, baš kao i Srbija, koja se među osvajačima medalja našla zahvaljujući trećem mestu juniora Delčeva. 
 
Kod mlađih juniorki, koje su hodale na 5 kilometara, medalje su podelile Turkinje Demir (zlato) i Tekin (bronza), dok je srebro pripalo Grkinji Fiaska. Kod mlađih juniora, na dvostruko dužoj stazi, slavio je takođe turski reprezentativac Topsakal, drugi je njegov sunarodnik Temel, a bronzanu medalju osvojio je Grk Kelepuris. 
 
 
 
U trci juniorki na 10 kilometara zlato je osvojila Turkinja Tekdal, druga je njena zemljakinja Dost, a treća grčka atletičarka Filtisaku. U konkurenciji juniora na istoj stazi pobedio je Grk Cacimakis, drugi je bio Turčin Imuk, a bronzu je osvojio reprezentativac Srbije Jovan Delčev
 
U glavnoj trci, na stazi od 20 kilometara, među seniorkama prva je kroz cilj prošla grčka atletičarka Cinopulu, u vremenu 1:39:01. Druga je bila Turkinja Ozdemir (1:42:02), a treća Rumunka Akatrinei (1:45:07). Naše predstavnice Danica Gogov i Tijana Savićević zauzele su solidno peto, odnosno šesto mesto, rezultatima 1:49:29 i 1:51:22.
 
U konkurenciji seniora zlato i srebro osvojili su Ukrajinci Šobčuk i Kazanin. Šobčuk je 20 km prehodao za 1 sat 26 minuta i 27 sekundi, dok je Kazanin postigao vreme od 1:26:56. Bronza je pripala turskom atletičaru Doganu, za postignuto vreme 1:27:05. U ovoj kategoriji Srbija nije imala predstavnika. 
 
 
 
Zvaničnom delu Balkanskog šampionata prethodila je trka najmlađih atletičara AK "Proleter" Zrenjanin i učenika OŠ "Dr Aleksandar Sabovljev" Ečka. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi KUD "Lala" iz Ečke i učenici osnovne škole u tom selu. Himnu Republike Srbije otpevali su članovi mešovitog hora "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, pod upravom mr Senke Milisavljević.