Gradonačelnik najavio novi konkurs za pčelare i posetio ''Dan polja'' strnih žita

Program mera za podršku pčelarima koji je lokalna samouprava pokrenula prošle godine naišao je na izuzetno interesovanje proizvođača meda, te će isti biti primenjen i ove godine, najavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, prilikom današnje posete pčelarskom gazdinstvu Miroslava Gavrilovića u Lukićevu.
 
 
 
Konkurs za dodelu sredstava pčelarima je rezultat razmene ideja između Gradske uprave i poljoprivrednika, što se kao praksa nastavlja i ove proizvodne godine, rekao je gradonačelnik i istakao:
“Stalnim kontaktom i komunikacijom sa našim poljoprivrednicima dolazimo do dobrih ideja, očigledno je ovo jedna od njih. Videli smo ogromnu zainteresovanost proizvođača meda za naš konkurs. Sa velikim zadovoljstvom sada najavljujem da će već sledeće nedelje konkurs biti raspisan i ovom prilikom pozivam sve pčelare da pripreme svu potrebnu dokumentaciju i uzmu učešće na konkursu za koji smo opredili 3 miliona dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme. Takođe, zajedno sa pokrajinskom Vladom, počinjemo i distribuciju lekova za pčele, oko 1500 doza će biti podeljeno pčelarskim udruženjima, i ovo je još jedan od načina da pomognemo u što intenzivnijoj i kvalitetnijoj proizvodnji meda”, rekao je Janjić.
 
 
 
Miroslav Gavrilović iz Lukićeva jedan je od 30 pčelara koji su na prošlogodišnjem konkursu ostvarili pravo na dodelu 100.000 dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme, što mu je kako ističe, omogućilo da proširi proizvodnju.
“Podrška Grada Zrenjanina nama, malim proizvođačima, je vetar u leđa koji pomaže da budemo još bolji u svom poslu. Pre  tri godine sam počeo da se bavim pčelarstvom, svega 17 pčelinjih društava je bilo u okviru mog domaćinstva, a prošlogodišnji podsticaji od strane Grada su  mi omogućili da udvostručim proizvodnju. Ovom prilikom se zahvaljujem lokalnoj samoupravi i gradonačelniku Čedomiru Janjiću na razumevanju i konstantnoj želji da pomogne malim proizvođačima”, istakao je Miroslav Gavrilović.
 
 
 
Takođe, danas je na oglednim parcelama u Lukićevu Poljprivredne stručne službe Zrenjanin gradonačelnik Čedomir Janjić zajedno sa svojim saradnicima, zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem, pomoćnicima Duškom Radišićem i Draganom Ćapinom, kao i načelnicom Srednjobanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević, posetio “Dan polja” strnih žita.
 
Brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici semenskih i hemijskih kuća, kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, imali su priliku da se upoznaju sa stanjem strnina - pšenice i ječma, ocenom stanja useva i prognozom prinosa. 
 
 
 
Goste je pozdravila Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Janjić, rečima da je upravo poseta poljoprivrednicima najbolji način da u direktnom kontaktu sa njima čuje sve probleme i predloge za uspostavljanje još bolje saradnje.
 
“Uvek mi je velika čast kada sam u prilici da razgovaram sa našim poljoprivrednicima, osluškujemo njihove predloge, preporuke i mi kao lokalna samouprava, kreiranjem mera za podsticaj njihove proizvodnje tu smo da pomognemo. Uvek se rado odazovem pozivu naše stručne službe i svake godine posećujem ”Dan polja” i želim da istaknem da je saradnja Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe na najvišem nivou”, rekao je gradonačelnik.
 
 
 
Takođe je prilikom predstavljanja ogleda iz zaštite bilja dat uvid u zdravstveno stanje sortnog ogleda ozime pšenice na osnovu ocene Prognozno izveštajne službe. Na ogledima iz zaštite bilja i oceni zdravstvenog stanja pšenice radio je tim stručnjaka PSS Zrenjanin predvođen  Snežanom  Parađenović.
 
Zorica Rajačić, takođe jedna od članica stručnog tima PSS Zrenjanin, kazala je da je u regionu Srednjeg Banata ove proizvodne godine pšenica zauzela površinu od približno 49.500 ha.