Mitroviću priznanje ''Kapetan Miša Anastasijević''

Predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Oliveru Mitroviću uručeno je danas priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”, na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu. Mitroviću je priznanje pripalo za unapređenje lokalne samouprave u regionu, što je nagrada ne samo za njega lično, već i za sveukupan rad lokalne samouprave. Predsednik gradske Skupštine našao se među dvadesetak dobitnika priznanja sa teritorije Banata, koji su se afirmisali u oblasti privrede, preduzetništva, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, sporta i drugih delatnosti. 
 
 
 
Organizatori tog svojevrsnog ocenjivanja i vrednovanja preduzetničkog i društvenog stvaralaštva svake godine su “Media Invent” Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Vojvodine, a nakon dodele priznanja po regionima, sledi i završna svečanost i proglašenje najboljih na nivou cele Srbije, u Matici Srpskoj u Novom Sadu.  
 
Dodela  priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” organizuje se u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji je nastao  pre 18 godina, sa osnovnom idejom  afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva Srbije. Pored Srbije, projekat se od 2016. godine provodi i u Republici Srpskoj... Odluku o dodeli priznanja donosi žiri, kojim predsedava prof. Radovan Pejanović, sa Univerziteta u Novom Sadu. Ustanovljeno priznanje (Plaketa i Zlatnik sa likom velikog srpskog trgovca i dobrotvora iz 19. veka, dunavskog Kapetana Miše Anastasijevića) umetničko je delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda.     
 
 
 
Na početku svečanosti, u ime domaćina obratila se Snežana Vučurević, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga, istakavši da svaki od dobitnika pojedinačno još jednom dokazuje da je ovaj region prepun uspešnih, darovitih, preduzimljivih ljudi, sposobnih i istrajnih da doprinesu i razvoju svoje zajednice, svog okruženja i sredine u kojoj žive. 
“Ovo priznanje dodeljuje se već 18 godina, dakle postaje punoletno i ulazi u najzreliji period svog postojanja. Ideja da se vrednuje i ocenjuje preduzetništvo, ali i svako drugo stvaralaštvo i dostignuće, prerasla je odavno lokalne okvire i postala prestižna u čitavoj Srbiji, a od pre dve godine i u Republici Srpskoj. Projekat organizatora, nazvan “Put ka vrhu”, svojevrsno je svedočanstvo uspeha pojedinaca u svakoj sredini, a ako se podsetimo i nagrađenih u prethodnim godinama, onda to postaje zavidan spisak ličnosti i kolektiva koji su ostavili trag u društvu, trag u privrednom miljeu, trag u različitim oblastima stvaralaštva. Drago nam je što takvih imena ima i ove godine i što je konkurencija i ovoga puta bila velika. Sve to govori nam da smo na dobrom putu, da uvek ima i da će biti onih koji više od drugih doprinose razvoju, promenama, napretku i da je to prepoznato i u širim okvirima”, kazala je načelnica Vučurević.
 
 
 
O životu i delu Miše Anastasijevića nadahnuto je govorio naš poznati pesnik Pero Zubac, da bi potom usledila i svečanost dodele priznanja. Među ovogodišnjim dobitnicima, uz predsednika Skupštine grada Zrenjanina Olivera Mitrovića, našli su se:
  1. Mr Živanko Radovančev, privrednik, bivši direktor „Mlekoprodukta“ Zrenjanin (za životno delo u oblasti privrede)
  2. Željko Malušić, suvlasnik preduzeća „Farmer 023“ V&M (za  inovativnost u oblasti poljoprivrede)
  3. Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine (za unapređenje poslovnog ambijenta u Banatu i regionu)
  4. Radomir Miljuš, direktor Fabrike šinskih vozila "Šinvoz"Zrenjanin (najbolji menadžer u Banatu)
  5. Kompanija „ISCO“ Zrenjanin, direktor Željko Isakov (za kvalitet usluga i međunarodne standarde)
  6. Milan Ćirić, vlasnik kompanije „Ćirić Agro MĐŽ“, Sakule (za poslovnu viziju i izvoz u poljoprivredi)
  7. Marko Umićević, direktor kompanije „Petkus-Balkan“ doo (najbolji mladi menadžer)
  8. Dragan Božjak, vlasnik kompanije „Bio-Elektrik““ Zrenjanin (primer savremenog porodičnog biznisa)
  9. Zoran Kuburović, upravnik Carinarnice Zrenjanin (za profesionalizam u radu i visoku društvenu odgovornost)
  10. Vršački vinogradi, Vršac-Swisslion (primer uspešne privatizacije u regionu)
  11. Dr Goran M. Kvrgić, dekan Fakulteta za menadžment Sremski Karlovci (Za savremene trendove u obrazovanju mladih stručnjaka)
  12. Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde za lokalni ekonomski razvoj i investicije (Za projekte prekogranične saradnje u regionu)
  13. Gorislav Papić, novinar  i urednik u RTS (Za angažovano informisanje i društvenu odgovornost)
  14. Bolnica ''Sveti Jovan'',direktor prim. dr Miroslav Davidov (Najbolje zdravstvene usluge u regionu)
  15. Veljko Stojanović, član Gradskog veća Grada Vršca za obrazovanje (Za značajan doprinos unapređenju obrazovanja u Vršcu, Banatu i  Srbiji)
  16. Bojka Plavšić, vlasnica Mlekare „Mokrin Mlek“ (Za poslovnost i kvalitet) 
  17. Ilija Majstorović, stonoteniski reprezentativac, Stonoteniski klub „Banat“ Zrenjanin (Za zapažene sportske rezultate i afirmaciju sporta u regionu)
  18. Mesna zajednica Elemir, Marko Kovačević, predsednik Saveta MZ (Za unapređenje života u seoskoj sredini)