Obeležavanje Vidovdana

Polaganjem venaca na spomen-obeležje posvećeno stradalima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u periodu od 1991-1999. godine i služenjem parastosa, obeležen je danas Vidovdan, dan uspomene i sećanja na poginule u svim ratovima koje je srpski narod vodio za slobodu. 
 
Pored spomenika su se okupili i vence položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog okruga, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Udruženja srpskih ratnih veterana, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, kao i članovi porodica i rodbina poginulih. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnik Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, a ceremoniji su prisustvovali i pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić. U ime Srednjebanatskog upravnog okruga venac je položila načelnica Snežana Vučurević. 
 
Zamenik Santovac je rekao da se obeležavanjem ovog datuma iskazuje veliko poštovanje i zahvalnost svima koji su dajući svoj životima svima nama omogućili da živimo u slobodi i da se oni nikada ne smeju zaboraviti.
 
 
 
Podsetio je da će program obeležavanja Vidovdana biti nastavljen svečanom akademijom u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”.
    
U ime organizatora prisutnima se obratio predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, Jovica Pilipović. Govoreći o značaju Vidovdana za srpski narod, rekao je i da se svakog Vidovdana sećamo kosovskih junaka, ali i naših čija imena ponosno stoje na ovom spomeniku i opominju sve nas da nikako ne smemo zaboraviti žrtve koje su date za slobodu.
- Isto tako, opominju i da ne smemo narušiti slobodu koju imamo i žrtvovati živote nas i naše dece, jer, već date žrtve naših junaka ne smeju biti uzaludne - rekao je Pilipović. 
 
 
 
Spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine, njih ukupno pedeset dvoje, realizovano je, po zamisli arhitekte Milice Kovač, u vidu tri zasebna spomenika, spomen-česme i vodene površine. Podizanje spomenika finansirao je 2011. godine grad Zrenjanin.