Održana 27. sednica Gradskog veća - predstavljeni izveštaji o radu

Sednica veća, 27. po redu, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održana je danas u Baroknoj sali, a dnevni red činile su tačke koje se tiču usvajanja predloga izveštaja o radu javnih preduzeća, ustanova i ustanova kulture u Zrenjaninu.
 
 
Ono što je, između ostalog, obeležilo današnju sednicu jeste Utvrđivanje Predloga Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2017. godinu – konsolidovani završni račun, a izvestilac po toj tački bila je Euđenija Besu.
 
Kako je navela, utvrđeni su ukupni prihodi i primanja za 2017. godinu, kao i preneta neutrošenim sredstvima u iznosu od 3.894.455 hiljada dinara. Od tog iznosa, tekući prihodi i primanja su u iznosu 3.721.127.000 dinara, a preneta sredstva iz 2016. godine iznose 173.328.000 dinara.
 
- Ukoliko upoređujemo podatke iz 2017. sa podacima iz 2016. godine, onda se može reći da su tekući prihodi i primanja u prošloj godini veći za 2,54 posto, odnosno za 92 miliona dinara - navela je ona. 
Rekla je i da je konačni višak novčanih priliva u odnosu na rashode utvrđen u iznosu od 132 miliona dinara.
 
 
Na današnjoj sednici uvojeni su i predlozi odluka o izmenama i dopunama prostornog plana Grada Zrenjanina, kao i naselja “Gradnulica”, “Berbersko - bolnica”, “Rusanda”, a utvrđen je i Predlog odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom. Kako je izvestilac po toj tački Dejan Vorgić rekao, reč je o objektu u kojem je živeo Slavko Županski, predsednik Prvog srpskog narodnog veća u Vojvodini, osnovanog u Zrenjaninu 31. 10. 1918. Godine. 
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da Grad Zrenjanin treba da bude vlasnik kuće, koju prodaju naslednici Županskog, a u kojoj bi mogla biti postavka. 
 
 
Po završetku sednice gradonačelnik Janjić je novinarima rekao da je obaveza preduzeća i ustanova da svoje izveštaje ppodnesu do 30. juna i da će ti dokumenti biti i pred odbornicima na narednoj skupštinskoj sednici.
- Mnogo izveštaja bilo je na današnjoj sednici, uglavnom sam zadovoljan, uvek može bolje. Zadovoljan sam kako funkcionišu naše ustanove kulture, a mi za njihov rad izdvajamo značajna sredstva i očekujemo da se to vrati, kao što i jeste sulučaj, većim brojem posetilaca. To je sigurno jedan od pokazatelja da se bolje radi i da ono što naše ustanove nude našim sugrađanima i gostima jeste atraktivnije - rekao je on. 
 
 
Posebno je naglasio tačku koja se ticala proširenja Slobodne zone u našem gradu za još jednu firmu, ali, kako je rekao, lokalna samouprava omogućava pre svega stimulacije za  domaće i strane investitore kroz program kancelarije za Lokalno - ekonomski razvoj, danas prezentovane većnicima.
- Veoma sam ponosan kako to radimo, koliko je investitora u našem gradu i rezultata toga jeste i smanjenje nezaposlenosti i preko 3.000 novih radnik mesta u prethodnoj godini, a ove godine očekujem više od hiljadu novih radnih mesta u našem gradu - rekao je gradonačelnik Janjić.