Završena 17. sednica Skupštine grada

Skupština
16.50 časova
 
U poslednjem delu sednice razmatrani su izveštaji o radu i poslovanju mesnih zajednica, nekoliko javnih preduzeća i ustanova za 2017. godinu, a direktori Centra za socijalni rad i Savremene galerije Umetničke kolonije “Ečka” Zrenjanin, Olivera Lisica i Dušan Radišić, razrešeni su statusa vršilaca dužnosti i izabrani za direktore na period od četiri godine. Obrazovana je i imenovana stambena komisija sa predsednikom, četiri člana i njihovim zamenicima, a 35 poslednjih tačaka današnjeg zasedanja objedinjeno je u raspravi i ticalo se kadrovskih promena u istom broju školskih odbora osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. 
 
Odbornici su današnje, 17. zasedanje Skupštine grada u ovom sazivu, sa ukupno 96 tačaka dnevnog reda, završili u 16.50 časova. 
 
 
Današnju sednicu prokomentarisao je i gradonačelnik Čedomir Janjić. 
“Znate da proširujemo industrijsku zonu, neki od naših stanovnika industrijskih zona žele da rade i u režimu Slobodne zone, to proširujemo na današnjoj sednici, uz mnogo tačaka koje se tiču izveštaja o radu i svega što jedna sednica podrazumeva. Direktor “Vodovoda i kanalizacije” podneo je ostavku, izabrali smo v.d. direktora iz firme i naravno da očekujemo u narednom periodu da završimo dosta projekata koji nisu realizovani, a najpre da pustimo fabriku vode u probni rad. Ne pada nam na pamet da kupujemo “mačku u džaku” nego ćemo mesec, dva, tri ili koliko bude potrebno, dokazivati sve parametre, a pre svega količine, sve one parametre za koje možda postoji sumnja i tek nakon toga će biti sklopljen kupoprodajni ugovor”, kazao je Janjić i dodao da, kada su u pitanju investitori u gradskim industrijskim zonama, Grad ne pravi razliku između domaćih i stranih preduzeća koja žele da grade proizvodne kapacitete. 
 
“Razlika može biti samo po vrednosti investicije i po broju zaposlenih. Ono što imamo ugovoreno jeste više od hiljadu novih radnih mesta ove godine, to je ono što znamo da će biti zaposleno i što nas investitori informišu da će završiti, pogon ili deo pogona i gde će im trebati određen broj radnika. Optimista sam i mislim da ćemo dogovoriti još nekoliko investicija, još bar jednu veliku, koju je i predsednik Vučić najavio pre nekoliko nedelja”, naveo je gradonačelnik tokom obraćanja novinarima u pauzi sednice Skupštine grada.  
 
 
16.00 časova
 
Nakon usvajanja Predloga Odluke o poslovnom prostoru u javnoj svojini grada Zrenjanina,  Skupština je odlučivala o nekoliko tačaka iz oblasti urbanizma, stambene delatnosti i prostornog planiranja. Usvojeni su predlozi Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina, Odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije “Gradnulica” u Zrenjaninu, Odluke o izradi Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Berbersko - Bolnica” u Zrenjaninu, Odluke o izradi Plana detaljne regulacije banjsko rekreativnog centra “Rusanda” u Melencima, Odluke o prestanku važenja Odluke o kriterijumima i načinu na koji će vlasnici poslovnih prostorija plaćati troškove održavanja stambene zgrade i Odluke o prestanku važenja Odluke o stambenim odnosima 
 
Odlukom o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom, Grad namerava da otkupi kuću u Svetosavskoj ulici 4 u Zrenjaninu, u kojoj je živeo dr Slavko Županski, naš istaknuti sugrađanin, osnivač Prvog srpskog narodnog veća u Vojvodini 1918. godine. Ta nepokretnost pribavlja se u cilju njenog pretvaranja u depadans Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno izložbenu postavku.
 
 
Usvojen je i Predlog Odluke o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada Zrenjanina na Apoteku Zrenjanin. O ovoj tački govorio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da je u pitanju gradska imovina, s tim što Grad ima mogućnost da određenim preduzećima i ustanovama da pravo korišćenja.  
“Normalno je da apoteke, zdravstvene ustanove, druge ustanove, javna preduzeća, dobiju od strane Grada pravo korišćenja onoga što je imovina Grada. Nije logično da koriste određeni prostor, kao što je bio slučaj u ranijem periodu, a da nemaju pravo njegovog korišćenja. Nismo ranije dali prostor apoteci, iako nam je to bila želja, jer smo morali da uradimo etažiranje i izradimo odgovarajuće elaborate. To je ostalo još da uradimo za apoteke u Lazarevu i Tomaševcu, jer se za njih još nisu stekli odgovarajući uslovi, a sve ovo nema nikakve veze sa javnim-privatnim partnerstvom”, objasnio je Santovac. 
 
 
Predlogom Zaključka o davanju mišljenja o opravdanosti proširenja Slobodne zone “Zrenjanin”, ona će biti proširena na lokaciji poslovne zone “Istok”, izlazu iz grada u smeru Sečnja i Vršca, u kojoj posluje francuska kompanija “Novares”, proizvođač plastičnih delova enterijera za potrebe automobilske industrije. Proširenje Slobodne zone se realizuje zbog namere tog preduzeća da dalje ulaže u razvoj poslovnog prostora na površini od 2,3 hektara. Ovim bi ukupna površina Slobodne zone u Zrenjaninu premašila stotinu hektara, a pozitivni neto devizni efekti u prošloj godini bili su veći od 10 miliona evra. 
 
Takođe, predlogom Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni “Jugoistok” bez naknade u korist kompanije “Talent 4 Blinds” d.o.o. Zrenjanin, toj belgijskoj kompaniji koja posluje u zakupljenom prostoru, omogućava se širenje proizvodnih kapaciteta, gradnja novih pogona na prostoru od pet hiljada kvadratnih metara i zapošljavanje između 180 i 200 radnika. 
 
 
14.20 časova
 
U toku je 17. sednica Skupštine grada Zrenjanina, s planiranim obimnim dnevnim redom od preko 80 tačaka, koji je usvojen nakon rasprave duže od tri ipo sata i više desetina predloga za dopunu. Kao druga tačka dnevnog reda uvršten je predlog za razrešenje dužnosti direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivana Devića, čija je ostavka iz ličnih razloga prispela u toku sednice. Skupština je donela tu odluku većinom glasova, a nakon toga za vršioca dužnosti direktora izabran je dosadašnji izvršni direktor, dipl. ekonomista Predrag Bodiroga. 
 
 
Nakon što je usvojen i Predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2017. godinu - konsolidovani završni račun, predsedavajući Skupštine Oliver Mitrović dao je polusatnu pauzu. Nastavak sednice očekuje se oko 15 časova. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4769/23_sednica_SG_016.jpg