Dodeljena sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini - Zrenjanin među najzapaženijim lokalnim samoupravama u Srbiji

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović potpisala je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike, sa predstavnicima 61 lokalne samouprave, čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu. Ugovori su danas svečano uručeni na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu, a u ime Grada Zrenjanina, ugovor je potpisala načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić. Našem gradu, za predloženi projekat, pripalo je 29,6 miliona dinara bespovratnih sredstava, a opštinama Srednjebanatskog okruga 7,7 miliona. Zrenjanin se našao među sredinama za čije su predložene aktivnosti izdvojena najveća sredstva. Od ukupno odobrenog iznosa za projekat Zrenjanina, Vlada Republike Srbije, odnosno Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku (MDPP), učestvuje sa 23,7 miliona dinara, a Grad Zrenjanin sa 5,9 miliona dinara.
 
 
 
Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisao je 21. maja 2018. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini. 
 
U skladu sa rezultatima javnog poziva sufinansiraće se 61 jedinica lokalnih samouprava od 119, koliko ih se prijavilo. Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.
 
 
 
Tim povodom, na današnjem skupu su govorili ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i predsednik opštine Odžaci Latinka Vasiljković.
 
"Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 500 miliona dinara, za sufinansiranje do 80 odsto ukupnih troškova, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Najviše sredstava, skoro 306 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta. Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti, smanjenje liste čekanja i da preko 1.800 mališana dobiju dodatno mesto u vrtićima širom zemlje" istakla je ministarka Đukić Dejanović.
 
 
Ona je navela da je za nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove opredeljeno 79 miliona dinara. 
“Posebna pažnja posvećena je zapošljavanju žena u reproduktivnom dobu, posebno mladih majki sa poljoprivrednih gazdinstava. U cilju poboljšanja uslova rada na ginekološkim odeljenjima i u patronažnoj službi odobrena je nabavka 7 ultrazvučnih aparata i neophodne medicinske opreme, kao i 13 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od 60 miliona dinara. U 14 loklanih samouprava sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od 25 miliona dinara, a 16 miliona dinara namenjeno je za izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove”, predstavila je ministarka rezultate Javnog poziva.
 
Na Javni poziv stigla je 71 prijava, koju je podnelo 119 opština, a pravo učešća opštine su imale pojedinačno ili više njih udruženo iz istog regiona za sprovođenje zajedničkih mera populacione politike. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja projekata sufinansiraće se 61 lokalna samouprava, i to: 14 u Vojvodini (Zrenjanin, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Sombor, Subotica, Apatin, Odžaci, Ada, Žabalj, Titel, Bačka Palanka i Pećinci), 21 u regionu Šumadije i zapadne Srbije i 26 u južnoj i istočnoj Srbiji. 
 
 
 
Posebnu pažnju, kako se navodi u saopštenju Kabineta ministra, su privukli sledeći projekti: uvođenje servisa za pranje i peglanje, kao podrške roditeljima u Somboru, Subotici, Apatinu i Odžacima; uvođenje i dodela licenci ,,Family Friendly Business" za firme koje poštuju obaveze i ritam roditelja u Valjevu; angažovanje ličnih pratilaca za pomoć roditeljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju u opštini Lebane; osnivanje kutka za međugeneracijsku saradnju u okviru mesne zajednice u Somboru i Apatinu; unapređenje uslova za sprovođenje sportsko-rekreativne i edukativne nastave u prirodi na planini Goč; otvaranje kutka za dojenje u Žitištu; uvođenje dežurnog vrtića za boravak dece od 14-22 časova u Zrenjaninu, izgradnja sale za fizičku kulturu u Raškoj, koju deca predškolskog uzrasta nikada nisu imala, kao i besplatni treninzi fudbala i organizovanje radionica i predavanja na temu dijabetesa kod mladih u Kragujevcu, Rači, Aranđelovcu i Kniću.
 
Podsećamo, Gradu Zrenjaninu i opštinama Žitište, Novi Bečej, Nova Crnja i Sečanj odobrene su mere populacione politike - usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, put ka zdravom materinstvu, edukacija iz oblasti populacione politike i aktiviranje lokalne samouprave. Kvalitet podnetog projekta i niz predviđenih mera populacione politike, uz one koje se u Zrenjaninu već sprovode, bili su presudni da naš grad bude među lokalnim samoupravama koje su dobile najviše sredstava po ovom Javnom pozivu.