Kinezi sutra u Zrenjaninu: spremni smo da uložimo milijardu dolara u izgradnju proizvodnog kompleksa

Ono što je do sada najavljivano i od strane državnog vrha Republike Srbije, dobilo je potvrdu i od samih investitora, jer je kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma “Šandong Linglong” najavila spremnost za izgradnju velikog proizvodnog kompleksa u Zrenjaninu, investiciju vrednu čak 994,4 miliona dolara. Nakon pregovora na najvišem državnom nivou, koji su trajali godinu dana i koje je u nekoliko navrata pominjao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kineska strana objavila je dokument u kom navodi Srbiju kao investicioni cilj te kompanije u inostranstvu. Ranije je već bilo reči o Zrenjaninu kao isključivoj destinaciji u našoj zemlji, jer je, praktično, jedini mogao da obezbedi zahtevanih 136 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni “Jugoistok”, na jedinstvenoj i infrastrukturno opremljenoj parceli, na severo-istočnom obodu zone, između trase obilaznice i aerodroma Ečka.
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić, komentarišući tu najavu, napomenuo je da se radi o najvećoj investiciji ikada u Zrenjaninu i da je grad spreman za njenu realizaciju.
“U pitanju je jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi, čijom će izgradnjom biti obezbeđen posao za 1500 radnika. Biće, naravno, ispoštovani svi ekološki standardi jer se radi o vrhunskoj tehnologiji. Ovo je dobra vest ne samo za Zrenjanin, već i za čitavu Srbiju. Podsećam da je prošle godine u našem gradu otvoreno tri hiljade novih radnih mesta, a do kraja ove godine biće ih još 1.600”, kazao je gradonačelnik. 
  
Dodao je i da su pregovori s kineskim investitorom vođeni godinu dana u obe zemlje, da ih je lično koordinirao predsednik Vučić i da je rezultat, kako se i očekivalo, pozitivan. U Zrenjaninu se planira proizvodnja radijalnih guma visokih performansi, na nivou od preko 13 miliona komada godišnje. Već sutra očekuje se još jedna, zvanična poseta predstavnika kineske kompanije Zrenjaninu i potpisvanje prvog dokumenta o realizaciji investicije.   
 
 
Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević takođe je potvrdio sve navode i dodao da će do potpisivanja ugovora sa investitorom najverovatnije doći tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini, planirane od 17. do 20. septembra. Ministar je istakao da je ovo najveća direktna investicija u Srbiji, te da je ovo velika, možda i najveća vest u poslednjih nekolikog godina za srpsku privredu.   
 
Pre početka neposredne realizacije, neophodno je da projekat odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom. U objavljenom kineskom dokumentu navodi se i da bi da izgradnja proizvodnog kompleksa trebalo zvanično da počne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.